Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 06. 07:21, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Csaknem 4 százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak jövőre

Csaknem 4 százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak jövőre

Januártól a nyugdíjak 3,7-4 százalékkal emelkedhetnek, ami a 3,5 százalékra belőtt inflációt figyelembe véve a nyugdíjak reálértékének megőrzésére lehet elegendő.

A Napi Gazdaság Online számításai szerint ez hámozható ki a 2012-es költségvetés tervezési köriratából. A kormány jövő évre 3,5, az MNB 3,6 százalékos inflációval számol, vagyis az emelés arra lesz elegendő, hogy a nyugdíjak reálértékét megőrizze.

 

Az elmúlt években a nyugdíjasok tartós reálnyugdíj-csökkenést szenvedtek el, ami részint a nyugdíjemelési szabályok szigorításból, illetve a 13. havi nyugdíj kivezetéséből fakadt. A 2012-es emelés után a nyugdíjak reálértéke 2002-2003 közötti színvonalon lesz.

A kormány az elmúlt héten hozta nyilvánosságra a 2012-es költségvetés tervezési köriratát, ezzel eldördült a startpisztoly, ugyanis az első részleteket a napokban kell összeállítania minisztériumoknak. A büdzsé első tervezete augusztus végére kezd majd körvonalazódni, ugyanis hivatalosan a kormány augusztus 31-én hagyja azt jóvá, hogy véleményezésre megküldje a költségvetési tanácsnak.

A köriratból kiderül, hogy a kormányzati szerveknek 2012-re 3,5 százalékos inflációval 4,4 százalékos bruttó béremeléssel kell számolni. A nyugdíjindexálás azonban az inflációhoz és a nettó átlagkeresetekhez igazodik. Amennyiben a 2012-ben a szja-terhelés érdemben nem változna, úgy a nettó keresetek növekedése közel megegyezik bruttó bérek változásával. A kormány 2012-ben szuperbruttó fokozatos megszüntetésével számol - ez pedig elvileg a nettó keresetek növelését jelentené.

A nyugdíj-indexálási szabályok a gazdasági növekedéstől is függnek: amennyiben a gazdaság várható növekedése három százalék alatt marad, úgy a nyugdíjakat csak a várható infláció mértékével kellene kompenzálni - ami 3,5 százalék lesz jövőre. Azokban az években, amikor a GDP várható növekedése meghaladja a 3 százalékot, de nem éri el a négyet - ilyen lesz 2012 is - akkor a nyugdíjindexálásnál 80 százalékos súllyal kell figyelembe venni az várható infláció és 20 százalékos súllyal a várható nettó keresetemelkedést, így számítható ki a 2012 januárjára várható 3,7 százalékos nyugdíjemelés.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: nyugdíj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.