Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2017. Január 08. 07:09, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Csengő-bongó énekekkel búcsúzott a karácsony

Csengő-bongó énekekkel búcsúzott a karácsony

Január 6-án a Zenebarátok Egyesülete hangversenyre hívta az érdeklődőket a Szent István templomba.

Vízkereszt a karácsonyi ünnepek zárónapja, ezután kezdődik a farsangi időszak. Vízkereszt napján szokásban volt a szentelmények hazavitele is: a szenteltvíznek gyógyító hatást tulajdonítottak, minden betegségre használták. A következő januárig üvegben vagy nagy korsóban tartották, ami megmaradt a következő vízkeresztre, azt a kútba öntötték, hogy vize meg ne romoljon. A házakat is vízzel, valamint sóval szentelték meg, és a pap krétával írta a szemöldökfára a házszentelés évét és a G. M. B. betűket (Gáspár, Menyhért, Boldizsár). A vízkereszti népszokásokból mára jobbára csak annyi maradt meg, hogy ekkor szedik le a karácsonyfát. Mi Kiskunfélegyházán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert művészeti iskolánk és a zenebarátok szinte minden ünnepkörhöz kapcsolódóan – így a vízkereszthez is – hangversennyel lepik meg közönségüket. Mondhatjuk úgy, ezzel ők is hagyományt teremtettek a városban.

A Vízkereszti Városi Kórusfesztiválra a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kicsinyek Kórusa és Nagykórusa Nagyné Mészáros Erika és Molnár Elvira vezényletével ünnepi dalcsokorral készült.

A Cantati Giovani Kamarakórus Kis-Fekete Vilmos, a Szent István- kórus Fazekas Tamás vezényletével szintén csodálatos dalokat adott elő a népes számban megjelent közönségnek.

A hangverseny zárásaként pedig a Szatmári Imre vezényletével a Palestrina Kamarakórust, az Ótemplom Kamarakórusát és a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusának előadását hallgathatták meg a zenekedvelők.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.