Hírek
2014. December 13. 08:00, szombat |
Életmód
Forrás: - szerk. -
Csökkentsd a koleszterined

Akár három hét alatt elérhetjük, hogy a koleszterinszintünk javuljon. Csak követni kell a megfelelő finomságokból előállított étrendet.
A csodatévő 10-es!
Léteznek olyan ételek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy csökkentsék a koleszterinszintet. Dietetikusok állították össze azt a listát, amin a 10 leghatékonyabb finomság szerepel, amelyeket érdemes minél többször belecsempészni az étrendünkbe.
1. Szójatermékek
A szójatartalmú élelmiszereknek alacsony a telített zsírsav-tartalma, és ugyan önmagukban nem csökkentik a koleszterinszintet, de mindenképp egészséges fehérjeforrásnak számítanak. Éppen ezért ideje megbarátkoznunk például a tofuval, szójatejjel és edamame babbal.
2. Teljes kiőrlésű gabonafélék
Egy kutatás kimutatta, hogy azoknál, akik rendszeresen esznek teljes kiőrlésű finomságokat, lassabb az erek falvastagságának növekedése, így a magas koleszterinszint kialakulása is kevésbé veszélyezteti őket.
3. Halak
A koleszterincsökkentő étrendnek hetente legalább három alkalommal kell halat tartalmaznia. A bennük lévő omega 3 zsírsav segíti a szív védelmét is.
4. Áfonya
Egy vizsgálat szerint, ha valaki két hónapon keresztül napi két bögre áfonyát eszik, jelentősen javíthatja a test zsíranyagcseréjét és csökkentheti a koleszterinszintjét.
5. Zab
A zab kiváló forrása a béta-glükánnak, ami egyfajta élelmi rost, és a kutatók felismerték, hogy akár már két hét fogyasztás után hatással van a koleszterinszintre. Éppen ezért a zabkorpa, zabliszt, zabpehely naponta legalább három alkalommal szerepeljen az étrendünkben.
6. Avokádó és olajbogyó
Olyan hasznos olajokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a rossz, és növelik a jó koleszterin szintjét.
7. Hüvelyesek
Kutatások kimutatták, hogy a különböző hüvelyesek, például a bab, lencse, sárgaborsó rendszeres fogyasztása csökkenti a magas koleszterinszintet, és a magas vérnyomást is. Ezért egy héten legalább három-négy alkalommal kerüljenek valamilyen formában a tányérunkra.
8. Étcsokoládé
Örömhír azoknak, akik nem tudnak lemondani a csokiról: a magas kakaótartalmú finomságok nemcsak az öregedést lassítják, csökkentik a gyulladások kialakulását, hanem a koleszterinszintre is jó hatással vannak.
9. Leveles zöldségek
A zöld színű leveles zöldségek, mint például a spenót, a fodros kel, a káposzta, nagyon gazdagok luteinben, amely egy koleszterinszintet csökkentő karotinoid.
10. Olajos magvak
Együnk meg naponta egy marékkal a különböző magvakból (dió, földimogyoró, mandula, pisztácia stb.) mert ez segíthet abban, hogy a koleszterinszintünk érezhetően csökkenjen.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Szeptember 12. 07:21, péntek | Életmód
Balatoni Katalin: az iskola a tudásé, nem a politikáé
Az iskola a tudásé, nem a politikáé – hívta fel a figyelmet Balatoni Katalin miniszterelnöki biztos a Facebookon csütörtökön.
2025. Szeptember 11. 07:21, csütörtök | Életmód
Sodró Eliza kapta idén a Kaszás Attila-díjat
Sodró Eliza kapta meg idén a Kaszás Attila-díjat - olvasható a Radnóti Színház Facebook-oldalán, ahol gratulálnak társulatuk tagjának az elismeréshez.
2025. Szeptember 10. 07:41, szerda | Életmód
Ügyességi és gyorsasági lovasprogramokkal is várja a közönséget a Nemzeti Vágta
Ügyességi és gyorsasági lovasprogramokkal várja a közönséget a Nemzeti Vágta, amelynek háromnapos futamain több mint 100 lovas indul október első hétvégjén Szilvásváradon.
2025. Szeptember 09. 07:26, kedd | Életmód
Tíznapos országjárásra indult az első születésnapját ünneplő Csukás Meserádió
Tíznapos országjárásra indult az egyéves születésnapját ünneplő Csukás Meserádió; a turné Veszprémből indult hétfőn, ahol játékos programok, köztük a közmédia munkatársainak meséi várták az óvodás korú gyerekeket.