Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2018. Június 23. 09:07, szombat | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Donald Trump: Észak-Korea még mindig rendkívüli fenyegetést jelent

Donald Trump: Észak-Korea még mindig rendkívüli fenyegetést jelent

Észak-Korea változatlanul \"rendkívüli fenyegetést\" jelent az Egyesült Államokra, szögezte le Donald Trump amerikai elnök pénteken újságíróknak, miután meghosszabbította a 2008 óta érvényben lévő \"országos vészhelyzetet\".

Az elnök alig pár nappal korábban - a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel Szingapúrban tartott csúcstalálkozó után - még azt mondta, hogy "Észak-Korea semmiféle nukleáris fenyegetést nem jelent", a csütörtöki kormányülésen pedig arról beszélt, hogy Észak-Koreában már megkezdődött az atomfegyver-mentesítés.

Pénteken viszont Trump elnöki rendelettel egy évre meghosszabbította az Észak-Koreára vonatkozó úgynevezett "országos vészhelyzetet", és egyúttal megújította a gazdasági szankciókat is.

Az elnöki utasítás kimondja, hogy "a fegyverekhez felhasználható hasadóanyagok megléte és elterjedése" és a phenjani kormány politikája és cselekedetei "továbbra is szokatlan és különleges fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, külpolitikájára és nemzetgazdaságára".

Az "országos vészhelyzet" 2008 óta van érvényben. Kim Dzsong Un a szingapúri csúcstalálkozón ugyan ígéretet tett országa teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítésére, de ennek konkrét feltételeit és lépéseit Washington és Phenjan még nem dolgozta ki. Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója - ahogyan a héten fogalmazott -"a közeli jövőben" Phenjanba látogat, éppen a részletek egyeztetése végett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.