Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Április 12. 08:00, szombat | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Drága kincs a szemünk világa

Drága kincs a szemünk világa

Az életkor előrehaladtával gyakran tapasztalható a látás romlása. Átmeneti megoldást jelenthet a szemüveg viselése, de nem mindig oldható meg vele a probléma.

Az életkor előrehaladtával gyakran tapasztalható a látás romlása. Átmeneti megoldást jelenthet a szemüveg viselése, de nem mindig oldható meg vele a probléma. A jellegzetes időskori szemproblémák sorába tartozik a zöld és a szürke hályog is, a macula degeneráción kívül.
A hályog szavunk eredetileg hártyát, hólyagot jelent, melyről azt tartották a régmúltban, hogy eltakarja a szembogarat, ezzel rontja a látást. Kétféle hályogot különböztetünk meg: szürke és zöld hályogot. A szürke hályog (catarca) jól operálható és a sikeres beavatkozás után a páciens visszanyeri a látását. Többnyire 50 éves kor fölött alakul kimé mégpedig úgy, hogy a szemlencse elhomályosul. Hajlamosító tényezői között szerepel a magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás, alkoholfogyasztás, de akár a hormonkezelés is. Kezdeti tünetként homályos látást és a színek kifakulását tapasztalhatjuk. Tulajdonképpen olyan érzés kerít minket hatalmába, mintha vízfátyolon keresztül néznénk a világot. Ezek az előjelek viszont más betegségre is utalhatnak, ezért csak szakorvos állíthatja fel a pontos diagnózist. A műtét alkalmával az elszürkült szemlencsét műanyaggal pótolják, ez azért rendkívül fontos, mert enélkül a páciens elveszítheti a szeme világát. A beültetett műanyag lencse viszont a szemüveget is pótolhatja.
A zöld hályog (glaukóma) már 40 éves korban kialakulhat a 70 évesek közül pedig minden tizedik ember szembetegsége. Sajnos nagyon nehéz felismerni ezt a szembetegséget, mert alig produkál tüneteket kezdetben. A látásromlás alig észrevehető. Tulajdonképpen a kór a látóideg sorvadásával jár, melynek oka többnyire a szemnyomás megemelkedése, de normál szemnyomásnál is előfordulhat. Ezenkívül a betegség fő jellemzője, hogy a szemkörnyéki vérkeringés is jelentősen romlik. Ha fájdalmas glaukómás roham alakul ki, az azonnali orvosi segítséget kíván. A zöld hályog szűréssel idejében kimutatható, szemcseppekkel jól kezelhető.
A szemünk egészségének megőrzése érdekében sokat tehetünk mi magunk is például egészséges étrenddel. A vitaminokban, nyomelemekben gazdag táplálkozás, az antioxidánsokban bővelkedő gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segítheti megelőzni a látásromlást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).