Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Október 07. 13:36, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Ebola - Brüsszel magyarázatot vár Madridtól

Ebola - Brüsszel magyarázatot vár Madridtól

Levelet küldött hétfőn az Európai Bizottság a spanyol egészségügyi miniszternek, amelyben magyarázatot vár arra, hogy az óvintézkedések dacára hogyan fertőződhetett meg egy madridi ápolónő az Ebola-vírussal - közölte kedden Frédéric Vincent, a brüsszeli testület egészségügyi kérdésekért felelős szóvivője.

Brüsszel arra vár választ, milyen hiányosságok vezettek az első Afrikán kívüli megbetegedéshez.
"Valahol nyilvánvalóan valami probléma van" - húzta alá Vincent, hozzátéve, hogy az uniós tagállamoknak Brüsszel által összehangolt, konkrét intézkedéseket kell hozniuk, hogy megakadályozzák a kórokozó bejutását Európába.
Vincent ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a bizottságban nincs komoly aggodalom, Brüsszel továbbra is fölöttébb valószínűtlennek tartja, hogy a vírus Európában is terjedni kezdjen. A brüsszeli testület ugyanakkor bízik abban, hogy Madrid már szerdára tud néhány válasszal szolgálni, ám tisztában van azzal, hogy a részletes feltárás időigényes lehet.
Az eset más tagállamok számára is tanulsággal szolgálhat - vélekedett az egészségügyi szóvivő, rámutatva, hogy a kérdéses kórház az Ebolával megfertőződött betegek ellátására kijelölt intézmények egyike.
A spanyol kormány közölte, hogy az Ebolával megfertőzött kórházi dolgozó két olyan beteget ápolt, akik Afrikában kapták el a vírust, és mindketten meghaltak, mielőtt ápolójuk megbetegedett volna. Kedden Madrid jelezte: bár kicsi az esélye, de lehetséges, hogy újabb megbetegedések is lesznek.
Eddig mind Európában, mind az Egyesült Államokban csak olyan esetek fordultak elő, amelyekben a fertőzöttek kivétel nélkül Afrikában kapták el a kórt.
Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra, Libériára, a Kongói Demokratikus Köztársaságra és Szenegálra is átterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) október 3-án közölt adatai szerint eddig 7492 embert fertőzött meg, akik közül több mint 3439-en haltak meg. Libériában a legsúlyosabb a helyzet, ott eddig 2069-en vesztették életüket a fertőzésben. Guineában 739, Sierra Leonéban 623, Nigériában pedig nyolc áldozatot szedett az Ebola. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik többek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.