Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2015. Május 04. 10:02, hétfő | Helyi
Forrás: eduline.hu

Eddig hanyagolt szerzőket kaptak a diákok a magyarérettségin

Eddig hanyagolt szerzőket kaptak a diákok a magyarérettségin

A kétszintű érettségi 2005-ös bevezetése óta még nem szerepeltek a középszintű magyarérettségi írásbelijén, akiket most kaptak a diákok a második, szövegalkotási részben.

Egy Seneca-idézet alapján kell érvelniük az időhöz való viszonyról, Bodor Ádám Állatkert című novelláját kell elemezniük, vagy Tóth Árpád Elégia egy rekettyebokorhoz és Jékely Zoltán Az ég játékai című versét kell összehasonlítaniuk a diákoknak a középszintű magyarérettségi második, szövegalkotási részében - ezek a szerzők 2005 óta még nem szerepeltek a feladatsorban. A vizsgázóknak három órájuk van az 500-1500 szavas fogalmazás kidolgozására.

Az első, szövegértési részben Grendel Lajos A modern magyar irodalom története című művének bevezetőjét kapták a diákok.

Az eduline által megkérdezett diákok is számítottak novellaelemzési feladatra - a kétszintű érettségi 2005-ös bevezetése óta a legtöbbször novellát is elemezhettek a középszinten írásbelizők -, amit a ballada- vagy költeményelemzésnél könnyebbnek tartanak. Jól látható trend, hogy ha novellát is kapnak a diákok, általában kortárs, esetleg olyan XX. századi szerző művét választja a tételkészítő bizottság, aki nem része a törzsanyagnak. Így történt az idén is.

Aki az évfordulókban reménykedett - Kosztolányi Dezső 130, József Attila 100 éve született -, annak az idei érettségin is csalódnia kellett: Szabó Roland tanár szerint ezek a kétszintű érettségi bevezetése óta nem mérvadóak. A pedagógus az idei középszintűn Radnóti Miklósra és Pilinszky Jánosra számított: ezzel szemben olyan szerzőket kaptak a diákok, akik eddig a középszintű érettségin 2005 óta még nem fordultak elő. A korábbi évek szövegeit itt nézhetitek meg.

A középszintű vizsga szövegalkotási része minden évben három típusfeladatból áll - egy érvelésből, egy műelemzésből és egy összehasonlító elemzésből -, ezek közül kell választani egyet. Az érettségizőknek egy 500-1500 szavas fogalmazást kell írniuk, a terjedelem független attól, melyik téma mellett döntenek.

Az esszéfeladat megoldására legfeljebb 60 pontot lehet kapni - a tartalomra 20, a szerkezetre és a felépítésre 20, a nyelvi minőségre szintén 20 pont jár. A középszintű magyarérettségin összesen 15 pontot lehet veszíteni helyesírási hibákkal, míg a rendezetlen íráskép miatt 3 pontot vonhatnak le a javítótanárok. Viszont végig lehet használni helyesírási szótárt, és mivel a fogalmazás megírására három órát kapnak a diákok, lesz idejük kikeresni a nehezebb szavakat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 09:49, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 12. – Urunk mennybemenetele főünnep

2024. Május 12. 09:47, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 12. - URUNK MENNYBEMENETELE

2024. Május 10. 16:56, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 10. 16:54, péntek | Helyi

Vasárnap lesz a májusi vásár Félegyházán

A Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. Piac- és Vásárüzemeltetési részlege tájékoztatja a vásárlókat és az árusokat, hogy a Kiskunfélegyházi Országos Állat és Kirakodó vásár időpontja: 2024. május 12. (vasárnap).