Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 08. 09:51, péntek | Belföld
Forrás: manna.ro

Egyre hevesebbek a napkitörések

Egyre hevesebbek a napkitörések

Az egyik legnagyobb napkitörést regisztrálták november 5-én, az X-osztályú jelenség kéttucatnyi apróbb kitörést követett, amelyek október 21. óta történtek. A Nap az elmúlt napokban igen aktív, mostanában több, X-es erősséget megközelítő kitörés történt.

A napkitörések erősségét is mérni szokták, a méréshez használt skála öt részre − A, B, C, M, X − van osztva, amelyek tízszeres szorzóval növekednek. A mostani kitörés X3,3-as volt, ami az egyik legintenzívebbnek mondható az elmúlt években. Az X-es erősség 10−4-nél nagyobb watt per négyzetméteres kitörést jelent. A skála az X-es jelölésig lineáris (1-től 9-ig), X2 viszont már kétszer olyan erős, mint X1. Az eddigi legnagyobb észlelt kitörés X28-as erősségű volt.

A napfolt a környezeténél alacsonyabb hőmérsékletű, ezért sötétebbnek tűnő terület, amelynek kialakulása a Nap mágneses terével magyarázható. A napkitörés (fler) néhány perces heves robbanás a Nap fotoszférájában vagy afölött. A napkitörés általában teljesen ártalmatlan, akkor lehet jelentősége, ha a Föld felé irányul. A napkitörésekkor megnövekszik a sugárzás, a röntgen- és más fénysebességgel terjedő sugarak nyolc percen belül elérik a Földet és átmeneti rádiózavarokat okozhatnak.

A jelenséget napszél (elektromos töltéssel rendelkező anyagfelhő) is kísérheti, ez két-három napon belül érheti el a Földet, ha az a kitörés irányában van. A napszél a műholdakban és elektromos eszközökben okozhat károkat. A Nap 11 éves ciklusokban változik, idén tetőzik a jelenlegi napciklus, ez lesz a leghevesebb éve a Napnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk