Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2020. Április 23. 13:59, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Egyre inkább a járvány utáni időszakra készül a Nyugat-Balkán

Egyre inkább a járvány utáni időszakra készül a Nyugat-Balkán

Napról napra enyhítenek a nyugat-balkáni országok az új típusú koronavírus-járvány megfékezése céljából hozott szigorú intézkedéseken, és a legtöbb helyen már a járvány utáni időszakra készülnek.

Szerbiában egy nap alatt 6890-ről 7114-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Vladimir Rebic, a rendőrség igazgatója közölte, mivel a járvány kitörését követően a belügyi szervek alkalmazottai védőfelszerelés nélkül dolgoztak, közülük 180-an megfertőződtek az új típusú koronavírussal, és heten belehaltak a betegség szövődményeibe.

Koszovóban szerdáról csütörtökre 604-ről 630-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Pristina egyelőre nem gondolkodik az elővigyázatossági intézkedések enyhítésén, a belpolitikai válság megoldása emészti fel a döntéshozók figyelmét.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 1231-ről 1259-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Csütörtöktől kötelező a maszk és a kesztyű viselése minden nyilvános zárt helyiségben, és minden olyan helyen, ahol nem lehetséges megtartani a kétméteres távolságot egymástól. Az észak-macedón kormány a döntést azzal indokolta, hogy elemzéseik alapján jelen pillanatban hatékonyabb az, ha az elővigyázatossági intézkedéseket szigorítják, ugyanakkor egyre inkább lehetővé teszik a szabad mozgást, vagyis rövidítenek a kijárási tilalmon.

Montenegróban egy nap alatt 313-ról 315-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A miniszterelnök kijelentette, országa jól kezelte az új típusú koronavírus-járványt, ezért megkezdődhet a bevezetett elővigyázatossági intézkedések lassú visszavonása.

Bosznia-Hercegovinában csütörtökre 1342-ről 1368-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az országban várhatóan május 4-től rövidítik le vagy szüntetik meg az éjszakai kijárási tilalmat. A rendőrség adatai szerint a kijárási tilalom miatt csökkent a bűncselekmények száma a nyugat-balkáni országban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik