Városlista
2020. február 29, szombat -

Hírek

2019. Október 09. 17:00, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Együk egészségesre magunkat és legyen barátunk a testmozgás

Együk egészségesre magunkat és legyen barátunk a testmozgás

Daróczi Zoltán természetgyógyász oktató, életmód tanácsadó érdekes előadást tartott a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban október 8-án a téli hónapokra jellemző betegségek elkerülésére.

Zoltán nem először járt a könyvtárban, már legalább kétszer tartott előadást a félegyházi közönségnek.

Ezúttal az egészség fogalmával, az egészség alappilléreivel, saját magunk felelősségével, a különféle szemléletmódokkal és az ősi gyógymódok alapelveivel ismerkedhettek meg az előadáson megjelentek.

Az egészség több mint a betegség hiánya – szögezte le Zoltán, majd az egészség eléréséhez szükséges alappilléreket határozta meg.

Az átlagember szintjén az egészség elérésének egyik kulcsfontosságú alappillére az egészséges táplálkozás. A másik pillér a rendszeres, alkatnak megfelelő testmozgás. Ahhoz, hogy egészségesek legyünk kell a pihentető alvás, a téli időszakban az elvonulás, az elcsendesedés. Fontos a stresszkezelés is. Ha pedig már felütötte életünkben a betegség, akkor az egészségünk visszanyeréséhez, a betegségek gyógyításához a legmegfelelőbb a hagyományos keleti orvoslás. Ezen felül szükségesek a családtagok és a barátok is, tekintve az egészségügy jelenlegi állapotát. Be kell vonnunk a családtagokat és a barátokat is a betegek ápolásába, hiszen már minden egészségügyi intézményben emberhiánnyal küzdenek.

A fő támpontok felsorolását követően az előadó megismertette közönségével a keleti orvoslásból ismert jin és a jang fogalmát, mely fontos szerepet játszik abban, hogy energetikailag a korunkhoz képest megfelelő állapotban tudjuk tartani magunkat, illetőleg ha már megbetegedtünk, akkor abból mielőbb ki tudjunk lábalni.
- A legtöbb emberbe a táplálékon keresztül lehetne gyógyító energiákat bejuttatni. Vannak olyan ételek, melyek melegítenek és vannak olyanok, amelyek hűtenek. A saláták például hűtenek, a töltött káposzta, marhalábszár pörkölt pedig fűt. Ezekkel a tényekkel nem árt, ha tisztában vagyunk és így próbáljuk összeállítani a téli és a nyári táplálékunkat, hogy összhangba hozni az emberi test jelenségét a természettel – részletezte az előadó, aki arra is biztatta hallgatóságát, hogy vegye elő nagyanyja szakácskönyvét és használja az abban leírt fűszereket és gyógynövényeket bátran.

Az egészséges és évszaknak megfelelő táplálkozás mellett Zoltán arra is kitért, hogy az esetlegesen megjelenő tünetek mögött milyen szervi problémák állhatnak és a mielőbbi gyógyulás érdekében mely táplálékokat kell előnyben részesíteni és melyeket kell mellőzni. A szervezetünk mindig az egyensúly fenntartására törekszik, tekintve az ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat, de vehetjük alapul a hőmérsékletet is. Ha beköszöntenek a hideg napok, akkor amellett, hogy felöltözünk, meg kell támogatnunk a szervezetünket „fűtő” ételekkel. Az egyensúly fenntartásának a betegségek tekintetében is fontos szerep jut. Így hát vannak a jang (pozitív) csoportba tartozó betegségek és vannak a jin (negatív) csoportba tartozó betegségek is. Jang csoportba tartozó betegség például a pajzsmirigy túlműködés, a magas vérnyomás, negatív, azaz jin csoportba tartozó betegség pedig a csökkent veseműködés, cukorbetegség stb.

Ezen fogalmak és tények tisztázását követően még nyilvánvalóbbá vált, hogy egy természetgyógyász mennyivel alaposabban és egészében vizsgálja meg betegét és nemcsak a tünetet orvosolja, hanem a tünetet kiváltó okokat próbálja felderíteni. Majd ezt követően természetes hatóanyagokkal, a szervezete immunrendszerét támogatva, a megfelelő étrend ajánlásával találja meg a gyógymódot a természetes egészséges állapot visszanyerésére.

A fentiek mellett még számos érdekes információval gazdagodtak az előadásra ellátogatók a téli betegségek megelőzésére, avagy gyógyítására. A természetgyógyász minden korosztály számára megmutatta a legegyszerűbb utat az egészségük megőrzéséhez, közérzetük javításához és energiaszintjük növeléséhez.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Címkék: Daróczi Zoltán

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 28. 17:40, péntek | Helyi

Megnyílt a diákok külföldi nyelvtanulási programjának pályázati felülete

Már lehet online pályázniuk a külföldi nyelvtanulási programra diákoknak és iskolai csoportoknak – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken.

2020. Február 28. 11:03, péntek | Helyi

Nem szabad még eltenni a vastag télikabátot!

Az időjárás-előrejelzés szerint február legutolsó napjaira visszatér a hó - és vele együtt az erős széllökések is.

2020. Február 28. 10:58, péntek | Helyi

Nébih: baj van a sajtkrémekkel

Harmincegy kenhető sajtkészítményt vizsgált legújabb Szupermenta terméktesztje során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

2020. Február 27. 15:38, csütörtök | Helyi

Lottólázban ég az ország

Az egész ország lottólázban ég, hiszen a múlt héten sem volt telitalálatos szelvény, így minden eddigi rekordot megdönt az ötös lottó várható főnyereménye.