Hírek
2018. Március 06. 10:00, kedd |
Helyi
Forrás: hazipatika.com
Élelmiszerek, melyektől gyorsabban öregszünk
Fontos, hogy tisztában legyünk vele: hogy mit eszünk, nem csak egészségünkre van komoly hatással. Bizonyos ételek fogyasztása felgyorsíthatja az öregedési folyamatokat.
Részben hidrogénezett olajak
Ezt a zsiradékfajtát leggyakrabban feldolgozott élelmiszerekben találhatjuk meg. Támogatják a szervezetben a gyulladások kialakulását, ami sejtszintű károsodást, öregedést okozhat. Kutatások szerint a transzzsírokként is ismert zsiradékok sokkal több élelmiszerben találhatóak meg, mint amennyinek a csomagolásán feltüntetik. Éppen ezért a legbiztosabb, ha a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását a lehető legjobban megpróbáljuk csökkenteni, és minél kevesebb előre csomagolt ételt fogyasztani.
Hozzáadott cukor
A cukorban gazdag étrend nemcsak az egészséget, de a külsőnket is károsítja. A véráramba kerülő felesleges cukor kollagénvesztéshez vezet, amitől az ízületeink gyengébbek, bőrünk pedig kevésbé feszes, fénytelenebb, rugalmatlanabb és ráncosabb lesz. A sejtszintű öregedési folyamatok gyorsítása mellett károsítja a memóriát, csökkenti az energiaszintet, és növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét, ráadásul még függőséget is okoz. Hozzáadott cukorból fogyasszunk minél kevesebbet, kerüljük az ilyesmit tartalmazó élelmiszereket.
Finomított szénhidrátok
Tápértékük alacsony, és hasonlóan hatnak a szervezetre, mint a cukor - ezért javasolják például a szakértők, hogy amikor csak tehetjük, kerüljük el a fehér lisztből készült termékeket. Ha túl sok ilyesmit fogyasztunk, akkor ez hosszú távon inzulinrezisztenciához, majd cukorbetegséghez vezethet, és persze a bőrünk fiatalságára sincs túl jó hatással. Ha tehetjük, inkább teljes értékű szénhidrátokat fogyasszunk, például hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, barna rizst, nyers zöldséget és gyümölcsöket.
Olajban sült ételek
Nagy mennyiségű oxidatív stressznek teszik ki a szervezetet, illetve támogatják a gyulladásos folyamatok kialakulását, ezért gyorsítják a sejtszintű öregedési folyamatokat. A párolás, a főzés, a roston sütés sokkal egészségesebb főzési mód, ráadásul alakunk és bőrünk számára is kedvezőbb.
Ezek érdekelhetnek még
2025. November 27. 10:45, csütörtök | Helyi
Vereb Sándor, az ELŐ-SZER Kft. alapító tagja 70 éves
1989 decemberében néhány bátor, vállalkozó szellemű szakember úgy döntött, saját kezébe veszi a sorsát, és megalapítja az ELŐ-SZER Kft.-t.
2025. November 27. 10:35, csütörtök | Helyi
Adventi varázslat veszi kezdetét pénteken Kiskunfélegyházán
November 28-án, pénteken 17 órakor ünnepélyes keretek között nyitja meg kapuit Kiskunfélegyháza egyik legvarázslatosabb téli programsorozata, az Adventi sétány, a gyermeklabirintus és a karácsonyi mesevilág.
2025. November 25. 11:20, kedd | Helyi
Idén harmadszor született hármas iker a kecskeméti kórházban
A gólya ismét hosszú utat tett meg, de nem hiába – idén már harmadszor hozott hármas ikreket Kecskemétre!
2025. November 24. 13:23, hétfő | Helyi
30 éves lett a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Polgárőr Egyesület
November 21-én ünnepélyes keretek között emlékezett meg fennállásának 30. évfordulójáról a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Polgárőr Egyesület.
