Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2018. Augusztus 18. 08:13, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Elfeledett mesterségek

Elfeledett mesterségek

E címmel nyílt kiállítás augusztus 16-án a Mesterek és Művészetek sorozaton belül a félegyházi ipartestület székházában.

Kemecsei János a Vállalkozók Ipartestületének helyi elnöke a megnyitón elmondta, hogy miként állították össze a tárlat anyagát.

„Egyre nehezebb a régi mesterségekről beszélni, és még nehezebb ezekből kiállítást szervezni. A kiállítás megálmodói az első sugallatra hallgatva a mezőgazdasággal összefonódva kezdtek hozzá az anyag gyűjtéséhez. Az aratás régen elképzelhetetlen volt lovak és a kiállított eszközök nélkül. Mindezekhez pedig szervesen kapcsolódik a bőrszerszám készítése, a szűcs mesterség, a kovács és a lakatos szakma, a díszítő szakmákban a kosár- és gyékényfonás, a művészetekben pedig a szalmafonás és a gyöngykészítés. A kiállítás azonban nemcsak ezen szakmák kézműves remekeit mutatja be, hanem megismertet az egykori bádogos szakmával is, melynek művelői egyedi díszelemekkel látták el egykoron a közintézményeket ugyanúgy, mint a magánházakat is. A tárlat különlegességeként pedig megcsodálhatjuk a Szent Korona másolatát, valamint Sissi királyné esküvői ruháját is."– mondta az ünnepélyes megnyitón a félegyházi ipartestület elnöke.

Kemecsei János köszöntő beszédét követően Csányi József polgármester, Balla László alpolgármester és Németh László, az IPOSZ elnöke mondta el gondolatait a kiállítás kapcsán.
„Nem egyszerű feladat a mai világban a hagyományos szakmák megőrzése, de örömmel tölt el minket félegyháziakat, hogy a városunkban működő oktatási intézmények (mezőgazdasági iskola, Kossuth iskola, Közgazdasági Iskola és a Constantinum Intézménye) országszerte közismertek és mind-mind arra törekednek, hogy a régmúlt mesterségei ne merüljenek feledésbe.” – mondta Csányi József polgármester.

Az „Elfeledett mesterségek” címet viselő kiállításon” az alábbiak munkáját csodálhatják meg az érdeklődők augusztus 19-ig:

Antal Borbála szalmafonó, Kertészné Mile Ágnes gyöngyfonó, Győri Áprád bádogos mester, Szűcs Katalin (Katalin szabóság), Szemerédi István ostorkészítő, Huszka Zoltán autószerelő és motorkerékpár gyűjtő, Kotroczó Sándor, Molnár Etelka lószerszám készítő, Szlávik János, Rátkai Zsuzsa festőművész, Figura László fafaragó, Dinnyés Gyula íjász, Franka Henrietta virágkötő, Haleszi Gazdakör (arató szerszámok).

Köszönet mindazoknak, akik a kiállítás előkészítésében részt vettek:
Kornakovics Tivadarné, Szabó Antal és felesége, Keserű Antalné, Tajtiné Fábián Erzsébet, Bodor István, Molnár Tibor és Fehérné Németh Tünde.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.