Hírek
2016. Június 26. 13:00, vasárnap |
Helyi
Forrás: hirado.hu
Elfelejtett főzni a fiatal generáció?

A munkahelyükön ebédelnek, este is csak valami gyorsan elkészíthető, mirelit ételt esznek: a legtöbb városi fiatal hűtője üres.
Úgy tűnik, a fiatal generáció elfelejtett főzni. Pedig a nagy családi ebédek, a nagyi főztje örök emlék sokunk számára. Miközben a csúcsgasztronómiai műsorok, szakácskönyvek egyre népszerűbbek, hagyományos értelemben véve mégsem főzünk.
Ha valaki elmegy egy étterembe, ahol különleges, finom ételt ehet, vajon kap-e elég motivációt ahhoz is, hogy otthon kipróbálja azt?
Egy zalai étterem nem titkolt szándéka, hogy újra felkeltse a fiatalok figyelmét az otthoni főzés iránt. Éppen ezzel a céllal alapították az ország talán legnagyobb konyhai fűszerkertjét: a helyszín Bázakerettye.
A Bona Chance Étterem tulajdonosa, Csatlós Csilla a Kossuth Rádió Közelről című műsorában elmondta: úgy látja, felnőtt egy nemzedék, amely már nem főz, mirelit ételt vesznek, vagy az iskolai menzát viszik haza, ám a főzés élmény, amely összekovácsolja a családot.
Levendula, zsálya, oregánó és ananász zsálya, stevia, kakukkfű – csak néhány fűszernövény, amely megtalálható a bázakerettyei fűszerkertben, de epres és banános menta is akad. A tulajdonosok célja az, hogy a vendégeket megtanítsák ezeket használni is.
Csizmadia András, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanára, gasztrofilozófus szerint ma már mindent meg tudunk vásárolni szárítva is, ám ő úgy gondolja, nincs csodásabb dolog a fűszernövénynél.
„Évszázadokon keresztül, míg klasszikus női szerepet játszott a nő, háziasszony volt, értett hozzá, tanulta édesanyjától, vagyis a generációk átadták a stafétát. A háború után azonban kitalálták a dolgozó nőt, és bekényszerítették a munkavállalói körbe, ekkor pedig megszakadt ez a folyamat. Nincs idő saját kenyeret csinálni, mindent az ipar állít elő és az élelmiszerválasztékban is elszegényedés tapasztalható, megjelent a közétkeztetés, eltűntek nemes nyersanyagok. Látható, hogy az alapanyagok sokszínűek voltak, most azonban vagy panírozunk, vagy pörkölünk…” – fogalmazott a gasztrofilozófus.
Habár a technika a háziasszonyokat segíti, ám ma már nem ismerik az alapokat Csizmadia András szerint, aki úgy véli, a főzéshez nem elég, ha valaki ismeri a recepteket.
És hogy mennyire lehet formálni az emberek ízlését a főzéssel kapcsolatban?
Íme egy példa: a szomszédos Szlovéniában évekkel ezelőtt indult el egy rádióműsor a Muravidéki Magyar Rádióban.
A műsor célja, hogy a hagyományosan a falusi ételekhez szokott közönség gasztronómiai kultúráját bővítse és átformálja.
A cél gyorsan valóra vált: a műsorban megjelenő receptek könyvben is megjelentek, és sok családnál a vasárnapi ebéd pörkölt helyett brokkolis csirkemell lett.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Augusztus 01. 07:04, péntek | Helyi
Fedezze fel a magyar népzene és jazz különleges találkozását
A Béke-Tér Zene következő előadója Tóth Ákos tárogatóművész lesz augusztus 1-jén.
2025. Július 31. 21:33, csütörtök | Helyi
Színes nyári fesztivál Csongrádon: Körös-Toroki Napok 2025
Augusztus 1-3. között ismét megrendezik a hagyományos, családokat és fiatalokat egyaránt megmozgató fesztivált a csongrádi Körös-torok területén.
2025. Július 30. 07:08, szerda | Helyi
Emléknap Petőfi Sándor halálának évfordulóján
Kiskunfélegyházán július 31-én, csütörtökön 18 órakor lánglelkű költőnkre Petőfi Sándorra emlékezünk a Petőfi téren.
2025. Július 29. 11:54, kedd | Helyi
Rendőri segítséggel kerültek biztonságba a bajba jutott tappancsok
Bejelentés érkezett hozzánk, hogy Kecskemét egyik erdős részén – egy nem körbekerített területen – rövid pórázon tartanak kutyusokat, rossz körülmények között.