Városlista
2020. szeptember 19, szombat - Vilhelmina

Hírek

2020. Szeptember 15. 14:12, kedd | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Elismerő okleveleket kaptak a madárodúk készítői

Elismerő okleveleket kaptak a madárodúk készítői

A Zöldváros Projekt keretében mintegy 200 madárodú került kihelyezésre Kiskunfélegyháza különböző pontjain.

Az odúk elkészítését és felrögzítését városunk madárbarát diákjai vállalták, akiknek munkáját oklevéllel és egy kis tarisznyába csomagolt téli madáreleséggel hálálta meg a Magyar Madártani Egyesület kiskunfélegyházi szervezetének elnöke Meizl Ferenc.

- Kiskunfélegyházán a Zöldváros Program kivitelezése óriási változást hozott a város életébe. A kiváló szakemberek irányítása mellett, a szorgalmas munkának köszönhetően teljesen megújult a városközpont. Soha nem voltak ilyen lombosak az országos hírű platánfák és nem tudunk betelni a pazar színekben pompázó virágágyásokban sem. Hogy ez mind megvalósuljon, hosszú hónapok kitartó munkájára volt szükség. Közben a sokféle zakatoló gépek elkergették a városlakó madarainkat. De a madarak igen leleményesek. Kirepültek a város külterületére és várták az ideális időpontot, amikor visszatérhetnek. Időközben oázissá vált főutcánk és az egész városközpont. A virágágyások tápoldatos öntözőrendszere és a csodaszép szökőkutak klimatikus viszonyokat teremtettek a pompás lepkéknek és egyéb apró repülő rovaroknak. Ez a körülmény valóságos Eldorádó a madaraknak. De ahhoz, hogy az énekes madaraink letelepedjenek, visszatérjenek és szaporodjanak, nagyon sok madárodút kellett készíteni sürgősen – mesélte Meizl Ferenc ny. iskolaigazgató, a Kiskunfélegyházi Madárbarát Klub vezetője a Tiszta Forrás Waldorf Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda udvarán, amikor a lelkes és segítőkész diákoknak átadta a megérdemelt ajándékukat.

- Közel 1 millió forintba került volna, ha a város megvásárolja az odúkat. Kiskunfélegyházán azonban szerencsére nagyon sok madárbarát van, akik örömmel jelentkeztek felhívásomra. A KSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai oroszlánrészt vállalva a munkálatokból, az odúkhoz szükséges összes faanyagot méretre darabolták, gyalulták és olyan állapotban adták át minden egyes részét a felhívásra jelentkező oktatási intézményeknek (óvodának, általános iskoláknak és középiskoláknak), hogy azokat egy lítium ionos csavarozóval könnyedén össze lehessen szerelni – részletezte Feri bácsi és még azt is elárulta, hogy a különféle típusú odúk más-más madaraknak fognak otthont adni. Így például ideális költőhelyet találnak ezentúl városunkban a cinegék, a verebek, a csuszka, az örvös légykapó, a nyaktekercs, a házi rozsdafarkú, a barázdabillegető, de a seregély, a kuvik, a búbos banka, a szalakóta és a macskabagoly is otthonra lelhet a gondosan megalkotott, számokkal ellátott madárodúkban.

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai mellett az alábbi intézmények dolgozóinak, diákjainak és óvodásainak keze munkáját dicsérik az elkészült odúk:

  • Tiszta Forrás Waldorf Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda
  • Kossuthvárosi Óvoda
  • Platán Utcai Általános Iskola
  • Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium,
  • József Attila Általános Iskola
  • Móra Ferenc Gimnázium
  • Déli Agrárszakképzési Centrum Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
  • Kiskun Múzeum.

Végül, de nem utolsósorban köszönet illeti a lehetőség megteremtéséért Csányi József polgármestert, Rosta Ferenc és Balla László alpolgármestereket, és az odúk kihelyezésében segítséget nyújtó Ódor Lászlót és munkatársait.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 18. 15:14, péntek | Helyi

Új vágóüzemmel gazdagodott az Integrál Zrt. Baromfifeldolgozója

A mintegy 1,4 milliárd forint összegű fejlesztést a Pénzügyminisztérium a nagyvállalati beruházási támogatási programban 559 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette.

2020. Szeptember 18. 13:55, péntek | Helyi

A Magyar Kórházszövetség életműdíját idén Dr. Svébis Mihály főigazgató kapta

A Varga Ferenc díj a Magyar Kórházszövetség életműdíja a kórházszövetség ügyében kiemelkedő munkát végző személyiségnek.

2020. Szeptember 17. 16:20, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Tekintsék meg portálunkon friss anyakönyvi híreinket.

2020. Szeptember 17. 15:45, csütörtök | Helyi

„Valaki lakik a város alatt” szabadulószoba Kiskunfélegyházán

Két bűnmegelőzési témájú szabadulószobát mutattak be Kiskunfélegyházán a rendőrök.