Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2017. December 03. 10:16, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Elkészült a könyv, mely bemutatja a Kunság értékeit

Elkészült a könyv, mely bemutatja a Kunság értékeit

A Kunság I. Kollégium című alkotást sajtótájékoztató keretében mutatták be 2017. december 2-án a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A Kunság legfőbb értékeinek szemléltető könyve DVD melléklettel a Lakiteleki Népfőiskola értékfeltáró programja keretében valósult meg.

Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola elnöke a könyvbemutatón elmondta, hogy anno 15 évvel ezelőtt álmodta meg az egész Kárpát-medencére kiterjedő szociológiai felmérést, melynek ez most a 20. állomása.

A tényleges munka 3 évvel ezelőtt kezdődött el, amikor is 17 külhoni kollégium gyűjtötte össze az egy-egy tájegységben található magyar értékeket és egyúttal számba vette magukat az értékőrzőket, a hagyományápoló embereket is.

Ezekről önálló könyvek formájában mindig megjelentek hasonló kiadványok, de elérkezett a Kunság I. Kollégiumnak is az ideje.

- A hallgatóság soraiban helyet foglaló polgármesterek, értékfeltárók és mesteremberek mind nagyon közel állnak hozzá, több éves, évtizedes barátság köti őket össze – emelte ki Lezsák Sándor, majd megköszönte mindenkinek a kiadvány elkészítésében végzett munkáját, így munkatársának, Lenkei Róbertnek a kollégium megszervezését és lebonyolítását.

Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója, a Kunság I. Kollégium szakmai vezetője a könyvbemutató kapcsán örömmel konstatálta, hogy sikerült egy átfogó képet alkotni a homokhátság és a Tisza völgyi táj lakóiról és az itt található természeti értékekről.

Azt is megtudhattuk a jeles eseményen, hogy az értékfeltáró munkában 13 felsőoktatási intézmény hallgatói, tanárai, 5 középiskola és civil szervezetek képviselői vettek részt.
Az alábbi települések életéről és hagyományairól gyűjtöttek adatokat a kollégium résztvevői:
Csongrád-Bokros, Gátér, Kiskunfélegyháza, Kunszállás, Lakitelek, Nyárlőrinc, Pálmonostora, Petőfiszállás, Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszakécske, Tiszaug és Városföld.

A sajtótájékoztató zárásaként pedig mindenki, aki szerepelt a könyv lapjain, átvehetett egy ajándék kötetet.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.