Városlista
2024. május 27, hétfő - Hella

Hírek

2018. Március 12. 10:28, hétfő | Helyi
Forrás: -Szerk.-

Első lett a mezgés Iancio Szilárd az 58. Országos Húsipari termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Versenyen

Első lett a mezgés Iancio Szilárd az 58. Országos Húsipari termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Versenyen

Iancio Szilárd 1. helyezettként (94%-os összesített eredménnyel), Máté Zoltán pedig 3. helyezettként (92%-os összesített eredménnyel) állhatott fel a dobogóra.

Idén az FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium adott otthont a Húsipari Termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Versenyének március 7. és 9. között.

Idén az FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium adott otthont a Húsipari Termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Versenyének március 7. és 9. között.

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium két diákja nagyon jól szerepelt a versenyen. Az ország huszonnégy legjobb húsipari termékgyártó tanulói közül Iancio Szilárd 1. helyezettként (94%-os összesített eredménnyel), Máté Zoltán pedig 3. helyezettként (92%-os összesített eredménnyel) állhatott fel a dobogóra, ami azt is jelentette számukra, hogy mindketten jeles szakmai bizonyítványt szereztek.

A diákok felkészítői Dénes Zoltán szakoktató, Patyiné Gyóni Márta tanárnő, dr. Faragóné Tóth Melinda tanárnő, Kiss-Feketéné Bodor Barbara tanárnő és Kissné Kovács Edit tanárnő voltak.

Az első versenynapon az elméleti részben, 60 perc alatt szakmai számításokat kellett végezni, majd ezt követte a szóbeli felet, ahol a szarvasmarha húsrészeit és annak konyhatechnikai felosztását kellet ismertetniük a tanulóknak tizenkettő percben.

A második napon a gyakorlati verseny helyszínét a dabasi D-meat Kft. biztosította, a hol a versenyzők sertés test bontását, zsigerelését, hasítását, háj eltávolítását és a kabátszalonna megmunkálását végezték el. Ezt követte egy bőrös félsertés csontozása és formázása, valamint egy marha lapocka csontozása.

A tanulóknak megadott receptúra szerint kellett lecsókolbászt készíteniük, miközben ismertették a termék elkészítéséhez szükséges anyagok, gépek, berendezések paramétereit, működését.

A diákoknak nagy segítséget jelentett az is, hogy vizsgatapasztalatot szerezhettek a Kiskunfélegyházán, Szegeden és Baján megrendezett regionális versenyeken.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 10:49, hétfő | Helyi

Busz és autó ütközött az 54-es főúton, két ember meghalt

Jakabszállás és Bócsa között két ember vesztette életét egy karambolban, melynek során egy éppen előzést végző személyautó ütközött egy autóbusznak, majd árokba borultak.

2024. Május 27. 10:06, hétfő | Helyi

Szentmisét tartottak városalapítóink tiszteletére

A Városalapítók hetének záró napján – május 26-án - ünnepi szentmisét mutattak be a Sarlós Boldogasszony templomban.

2024. Május 27. 08:17, hétfő | Helyi

A Móra-találkozóra elkészült a monumentális homokszobor is

Stílusosan, a harmadik alkalommal megrendezett Móra-találkozóra készült el teljes egészében a homokból megformázott, mintegy három méter magas Móra mellszobor.

2024. Május 27. 07:58, hétfő | Helyi

Több mint hétszázan neveztek a Kiskun Kupa utcai futóversenyre

Évről-évre egyre népszerűbb a Városalapítók Hete rendezvénysorozatának sporteseménye, melyet a Jogging Plus Futóklub már harmadik alkalommal Petőfi Emlékfutamként hirdetett meg.