Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2019. Április 13. 10:37, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Elvehetik a gyereket az oltásellenes szülőktől

Elvehetik a gyereket az oltásellenes szülőktől

Az Alkotmánybíróság megvizsgálta a kérdést, és elutasította egy oltásellenes szülő panaszát, aki - a többi között - a lelkiismereti és vallásszabadsága sérelmére hivatkozott.

Döntést hozott az Alkotmánybíróság arról a beadványról, amit két oltásellenes szülő indított. A szülők korábban megtagadták a kötelező védőoltás beadatását a gyermeküknek, de a megyei járási hivatal kötelezte őket a rendelőben való megjelenésre, és egyben a gyámhivatal is eljárást indított ellenük. Az eljárás eredményeképp elrendelték a gyermek nevelőszülőknél történő elhelyezését - írja az Index.

A szülők először a Kúriához fordultak felülvizsgálatért, ám kérelmüket elutasították. Ezután tettek alkotmányjogi panaszt, kérve az ítélet alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését. A szülők azzal érveltek, hogy az oltatlanság nem veszélyezteti közvetlenül sem az életet, sem a gyermek fejlődését.

Ha megtagadják az oltást, kiemelhetik a gyereket
A panasz kivizsgálása után az Alkotmánybíróság nem találta megalapozottnak a szülők indítványát. Az Alkotmánybíróság megállapította hogy "a kötelező védőoltások beadásának jogszerű indok nélküli megtagadása esetén a szülők neveléshez fűződő joga korlátozható." Sőt: végső esetben a szülőknek a gyermeket súlyosan veszélyeztető, a hatóságokkal való együttműködést megtagadó magatartása esetén a gyermek családból való kiemelése is alkotmányosnak minősülhet.

A szülők nevelési jogának elvonása azonban csak ideiglenes lehet, tette hozzá a testület teljes ülése által egyhangúlag elfogadott határozat. Azt is kimondták:a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogának jogosultja a gyermek, míg kötelezettje elsődlegesen a család, másodlagosan pedig az állam.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Címkék: oltás, védőoltás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)