Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Szeptember 07. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

EM: iparági egyeztetés volt a minisztériumban a napelemet működtető háztartások érdekében

EM: iparági egyeztetés volt a minisztériumban a napelemet működtető háztartások érdekében

Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium (EM) közigazgatási államtitkára Szilágyi Lászlóval, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnökével és Szolnoki Ádámmal, a MANAP Iparági Egyesület elnökével találkozott szerdán.

A közlemény szerint a felek egyetértettek abban, hogy a napelemeket üzemeltető családok védelmét a meglévő beruházások esetében az éves elszámolás fenntartása szolgálná a legjobban.

A fennálló elszámolási rendszer megváltoztatására és a bruttó elszámolás bevezetésére 2024. január elsejével életbe lépő brüsszeli előírás kötelezi a tagállamokat. A felek közös nevezőre jutottak abban, hogy a meglévő háztartási napelemes rendszereket működtetők körében a havi szaldónál kedvezőbb módon is végrehajtható a fokozatos átmenet az éves szaldó fenntartásával, ahogy azt a nagyobbik kormánypárti frakció is kezdeményezte. A tárca érdemben vizsgálja az éves elszámolás méltányos feltételek szerinti fenntartásának lehetőségét, e folyamat részeként hallgatta meg az ágazati szervezetek álláspontját - írták.

A minisztérium a szakmai szövetségekhez hasonlóan a kimagasló ütemű hazai napelemes bővülés folytatásában érdekelt, ebben kívánja segíteni a magyar családokat. Az EM a tiszta megújuló energiaforrás hasznosítását a jövőben is támogatja és ösztönzi. Megkerülhetetlen szakmai feladat ugyanakkor a napenergia minden korábbi várakozásnál gyorsabb térnyeréséhez folyamatosan alkalmazkodó szabályozási, műszaki-hálózatbiztonsági és gazdasági keretek kidolgozása, megteremtése. Ebben a munkában hosszabb távon is számítanak az iparági szereplők közreműködésére - közölték.

Czepek Gábor a találkozón elmondta, hogy levélben fordul Juhász Edithez, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökéhez. Megkeresésében azt kezdeményezi, hogy a hatáskörrel rendelkező hivatal fontolja meg a meglévő napelemes rendszereket érintő szabályozás módosításának lehetőségeit az éves elszámolás fenntartása érdekében. Lantos Csaba energiaügyi miniszter a lezajlott iparági találkozó tapasztalatait is figyelembe véve a napokban egyeztet a MEKH elnökével - tették hozzá.

Címkék: napelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk