Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2015. December 16. 12:12, szerda | Bulvár
Forrás: Szabad Föld

Én, a szarka

Én, a szarka

Az egyetlen szárnyas, ami ilyesmire képes...

Nem kétséges, hogy kiválóan alkalmazkodó és okos madár, mint a varjúfélék általában. De még azoknál is okosabb: az egyetlen szárnyas, amelyik képes fölismerni magát a tükörben. Némely tudósok ezt a fejlett éntudat jelének tartják (amely képesség alighanem ki is merül ebben). Emellett tanulékony is: a papagájhoz hasonlóan megtanítható az emberi beszéd utánzására. Vadászok állítják: az idősebb példányok a puskát is fölismerik.

A zárt erdők kivételével szinte mindenütt találkozhatunk a szarkával, újabban egyre gyakrabban tűnik föl a településeken, városokban is. Fészekrabló hajlama általános rossz hírét kelti (a mi kertünkben is kiforgatta a rozsdafarkú fészkét), ráadásul a vadgazdálkodóknak is a bögyében van: őt is felelősnek tartják az apróvadállomány csökkenéséért. Mindenevő, a mindenkori táplálékkínálathoz alkalmazkodó madár, étlapján a rovaroktól kezdve a madártojásokon, kisebb gerinceseken és a dögökön át a gyümölcs és a gabona egyaránt szerepel. Annak ellenére, hogy július 1. és február utolsó napja között vadászható, állománya lassan, de biztosan növekszik. Állandó madarunk, télen nagyobb csapatokba verődve kóborol.

A szarkafészek messziről szedett-vedett tákolmánynak látszik. De csak messziről, mert ha jobban megnézzük, kiderül: igazi mestermunka. Az élethosszig tartó, példás párkapcsolatban élő szarkapár a fák magasában először egy nagy gallyfészket épít, amelynek tetejét szúrós ágakkal fedi. A fészek belsejét azután sárral tapasztja, puha anyagokkal béleli, s rajta csak szűk búvónyílásokat hagy. Ebbe pottyantja 5–9 tojását az anyamadár, és itt kelti ki. Az apa őrzi és eteti a párját, majd részt vesz a fiókák táplálásában is. A fiókák háromhetesen már elhagyják a fészket, de a szüleik egy ideig továbbra is gondoskodnak róluk.

LOPÓS MADÁR hírében áll a szarka, amit a népmesék is tanúsítanak.
De vajon igaz ez? A kérdésre keresve a választ német kutatók fogságban nevelt szarkákat figyeltek meg, és megállapították: már egy hónapos korukban elkezdik rejtekhelyre vinni (raktározni) az élelmet, 40 naposan már megtalálják az eldugott ennivalót, ezt követően pedig hamarosan kifejlődik gyűjtögető- raktározó képességük. Így akkorra, amikor a szabadon élő fiókák teljesen önállósodnak, már profi gyűjtögetővé váltak.
Kiderült tehát: alaptalan a tolvajlás vádja, hiszen a szarka csak előrelátóan gyűjtöget. Más kérdés, hogy ezt föltűnő szenvedéllyel teszi, ezért vonzzák az ehetetlen tárgyak is, főként, ha színesek és csillogók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:53, csütörtök | Bulvár

Rádióhullámokkal működő fegyverrendszert fejleszt a brit kormány

Rádióhullámokkal működő védelmi fegyverrendszer fejlesztéséről számolt be csütörtökön a brit kormány.

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával

2024. Május 13. 09:20, hétfő | Bulvár

Benézett a nappaliba a kamion

Lesodródott a 64-es főútról, átszakította a drótkerítést és a családi ház oldalába csapódott egy rakomány nélküli nyerges vontató múlt héten Enying Fő utcáján.

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.