Városlista
2025. szeptember 17, szerda - Zsófia

Hírek

2016. Május 14. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Eper: az illatos szupergyümölcs

Eper: az illatos szupergyümölcs

A tavasz és a közelgő nyár első igazi jele, hogy megjelenik a piacokon a friss, illatos eper.

Nemcsak nagyon finom, de az egészségünkre is rendkívül jótékony hatással van, segít többek között a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és bizonyos daganattípusok megelőzésében is.

A legnépszerűbb bogyós gyümölcs, az eper szezonja áprilistól júliusig tart. Világszerte közel 600 fajtáját tartják számon, és az emberiség nagyjából 2000 éve fogyasztja vad és nemesített fajtáit. A jellegzetes színű és formájú gyümölcsök, melyek piros felszínét apró magvak pettyezik, rengeteg vitamint és úgynevezett fitonutrienst tartalmaznak, különösen jó forrásai a C-vitaminnak és a mangánnak, de jelentősebb mennyiségű rost, jód, kálium, biotin, magnézium és B6-vitamin is található bennük.
Mivel nagyon magas az antioxidáns-tartalma, az eper igazi "szupergyümölcs", melyet érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen a benne található vegyületek nemcsak bizonyos betegségeket segítenek megelőzni, de az öregedést is lassítják. Ráadásul eperből viszonylag könnyű elfogyasztani a pozitív egészségügyi hatásokhoz szükséges mennyiséget!

Az eper számtalan egészségügyi hatása között találhatjuk például azt, hogy hozzájárul a vércukorszint normalizálásához, és megelőzi a vércukorszint hirtelen megugrását. Ez a hatása még akkor is érvényesül, ha egyszerű szénhidrátok elfogyasztása után eszünk epret!

Az eperben található fitonutrienseknek erőteljes gyulladáscsökkentő hatása is van, ezzel pedig a szervezetünkben található, krónikus gyulladások ellen is jót tesz, ha rendszeresen fogyasztunk epret (vagy más bogyós gyümölcsöt). A krónikus gyulladások károsíthatják például az érfalakat, de fokozhatják az ekcémára való hajlamot is. Az eper egyik legtöbbet tanulmányozott hatását a szívre és az érrendszerre gyakorolja. A rendszeres eperfogyasztás segítségével csökkenthető a koleszterinszint, megelőzhető az érfalak károsodása is. Az eper, gyulladáscsökkentő, antioxidáns tápanyagainak a segítségével hozzájárulhat bizonyos daganatos betegségek (emlő-, méhtesti-, bélrendszeri és nyelőcsőrákok) megelőzéséhez is.

Az eper sajnos az egyik legromlandóbb gyümölcsök közé tartozik, alig 2-3 nap kell ahhoz, hogy a benne lévő hasznos tápanyagok bomlásnak induljanak, ezért lehetőleg közvetlenül azelőtt szerezzük be, hogy elkészítenénk vagy elfogyasztanánk. A tökéletes eper élénk színű és nagyon illatos, feszes húsú és telt, nincsenek rajta foltok, nyomódások vagy penész. Az eper leszedés után nem érik tovább, ezért nem érdemes megvenni azt a gyümölcsöt, mely nagyon halvány, sárgás vagy zöldes színű, ez ugyanis savanyú lehet és nem is fog tovább édesedni. Bár a hatalmas gyümölcsök nagyon látványosak, a közepes méretű eprek sokkal finomabb ízűek.

A különböző ételkészítési eljárások, mint a sütés vagy a párolás, jelentősen csökkentik az eperben található jótékony vegyületek mennyiségét, ezért a legjobb nyersen, alaposan megmosva fogyasztani a gyümölcsöt. Bár a legtöbben csak úgy magában elnassolják, az eper nagyszerű változatosságot kínálhat salátába, joghurtba vagy kefirbe keverve, esetleg más gyümölcsökkel és zöldségekkel összeturmixolva.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Szeptember 16. 12:15, kedd | Helyi

Sokba kerül a reggeli száguldozás

Vármegyénkben egy hét alatt 64 rendőri intézkedést igénylő baleset történt, amelyekben tizenkilencen sérültek meg.

2025. Szeptember 16. 11:48, kedd | Helyi

Október 1-től már benyújtható a háromgyerekes anyák kedvezményéről szóló adóelőleg-nyilatkozat

A három gyermeket nevelő anyáknak október 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a törvényben meghatározott, munkával megszerzett jövedelmeik – így például a munkabér – után.

2025. Szeptember 15. 12:14, hétfő | Helyi

Abonyi Imre tiszteletére versenyeznek a hajtók Bugacon

Idén ismét Bugac ad otthont a fogathajtás egyik legjelentősebb hazai eseményének, az Abonyi Imre Emlékversenynek, amelyet szeptember 18-21. között rendeznek meg.

2025. Szeptember 14. 14:33, vasárnap | Helyi

Kreatív ízek és hagyományos receptek találkoztak a Libafesztivál főzőversenyén

A XXVI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál egyik legnépszerűbb programpontja idén is a hagyományos főzőverseny volt, amely ismét nagy érdeklődés mellett zajlott.