Hírek
2014. Október 11. 15:00, szombat |
Bulvár
Forrás: - szerk. -
Érdekességek a kürtős kalácsról
Gondoltad volna, hogy a kürtőskalácsról egy 1450 körüli kéziratban tettek először említést?
Az írás szerint a kelt tésztát sütődorongra csavarták fel, majd megkenték tojássárgájával, és parázs fölött pirosra sütötték. Az első ismert receptet gróf zabolai Mikes Mária 1784-ben, Erdélyben megjelent szakácskönyvében olvashatjuk. Érdekesség, hogy a grófnő receptje még nem tartalmazott cukrot. Néhány évvel később, a felvidéki Simai Kristóf is lejegyezte a maga szakácskönyvében a kürtőskalács elkészítésének javaslatát. Ez az első olyan recept, amely szerint a sütés végén cukorba kell forgatni a kalácsot. Cukor híján darált diót, mandulát már akkoriban is használtak. Közel száz évet kellett várni arra a receptúrára, amelyben azt írják, hogy a feltekert kelt tésztát még a sütés előtt hintsék meg cukorral, hogy az a parázs fölött karamell bevonatot képezzen a süteményen.
Honnan a név?
A kalács neve a tűzhelyek kürtőjére utal. Eredetileg Székelyföld kedvelt süteménye volt, leginkább ünnepi alkalmakra készítették. A 18. század elején már a magyar nemesség körében is népszerűségnek örvendett. A század végére a teljes magyar nyelvterületen elterjedt, és a polgári, majd a népi konyhaművészetnek is meghatározó eleme lett.
Hogyan készítsd el otthon?
Hozzávalók 4 kalácshoz:
40 dkg liszt
1 tojás
2 púpozott evőkanál cukor
5 dkg vaj
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
fél mokkáskanálnyi só
fél citrom reszelt héja
étolaj és kristálycukor a hempergetéshez
1. Az élesztőt futtasd fel 1 dl tejben kevés cukorral. A liszthez add hozzá a puha vajat, a maradék tejet és cukrot, a sót, a felvert tojást és a reszelt citromhéjat, majd végül az élesztős tejet. Dagaszd, gyúrd alaposan, vagy tedd kenyérsütőbe és indítsd el a dagasztás, kelesztés programot. Gép híján a dagasztást követően kb. egy órán át keleszd a tésztát.
2. A megkelt tésztát oszd el négyfelé, majd lisztezett nyújtólapon nyújtsd ki. Késsel vagy pizzavágóval vágd csíkokra, a csíkokat tekerd föl az előzőleg megolajozott sütődorongra. A tésztacsíkok szorosan illeszkedjenek egymáshoz. Ha elkészültél, a tésztát kend meg olajjal, majd hempergesd bele vagy szórd meg kristálycukorral.
3. Parázs fölött forgasd és süsd addig, amíg a cukormáz megbarnul. Ez kb. 15 perc. Forrón beleforgathatod darált dióba, mandulába, vaníliás cukorba.
Ezek érdekelhetnek még
2025. November 01. 08:56, szombat | Bulvár
Közzétették a Louvre-ban elkövetett műkincsrablásról indított vizsgálat első eredményeit
Közzétette a francia kormány pénteken a Louvre-ban elkövetett műkincsrablásról indított vizsgálat első eredményeit, és \"sürgősségi intézkedéseket\" ígért az év végéig a múzeum környékének biztosítása érdekében.
2025. Október 30. 07:29, csütörtök | Bulvár
A Louvre kirablásának őrizetbe vett két gyanúsítottja részben beismerte a bűncselekményeket
A Louvre-ban elkövetett műkincsrablás múlt hét végén őrizetbe vett két gyanúsítottja \"részben beismerte a cselekményeket\" - közölte szerdán Laure Beccuau párizsi ügyész.
2025. Október 24. 08:39, péntek | Bulvár
Szijjártó Péter: bekérettük az osztrák nagykövetet a ferencvárosi szurkolók vonatának megállítása miatt
Bekérettük a Külgazdasági és Külügyminisztériumba az osztrák nagykövetet, amiért nem engedték be a ferencvárosi szurkolók különvonatát a szomszédos országba - írta a tárcát vezető Szijjártó Péter csütörtökön a Facebookon.
2025. Október 21. 07:26, kedd | Bulvár
Francia filmfesztiválon nyerte el a zsűri nagydíját a Csendes barát
Enyedi Ildikó rendezése, a Csendes barát nyerte a 16. La Roche-sur-Yon Nemzetközi Filmfesztivál Ciné+ nagydíját vasárnap.
