Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Szeptember 01. 11:17, kedd | Helyi sport
Forrás: Adrienn

Erdőt-mezőt-völgyet járva ünnepeltek

Erdőt-mezőt-völgyet járva ünnepeltek

A Kiskun Természetbarát SE túra szakosztálya igazán emlékezetes háromnapos túrát szervezett a Kőszegi és Soproni-hegységbe és a Bakonyba.

Államalapításunk ünnepén, augusztus 20-án keltek útra a kora reggeli órákban, hogy a természeti látványosságokban gazdag hegyvidéki tájakat megcsodálják és a legjobb hangulatban és társasággal töltsék el a hosszú hétvégét.

Kőszegre érve máris túracipőt húztak és az államalapításunk ünnepéről megemlékezve elsétáltak a Koronaőrző-bunkerhez, melynek építési munkálatai jelenleg még folyamatban vannak. A Magyar Szent Korona őrzési helyén lévő kiállítóhely felújítási programja előreláthatólag 2-3 hét múlva zárul le, de természetjáróink így is örömmel tekintettek körbe.

Ezt követően a Kálváriát nézték meg a tizennégy stációval. Igaz, a barokk templomba nem sikerült bejutni, de ez cseppet sem szegte kedvét turistáinknak. A Kálvária-templom mögött nem messze, az osztrák – magyar határon csodálatos panorámával található a Trianoni-kereszt, melyet 1936-ban építettek. A Trianoni-keresztre 1939-ben innen nem messze az osztrák oldalon, Saint-Germaini kereszt építésével „válaszoltak”, amellyel a Párizs környéki békék őket érintő részéről emlékeztek meg. Az osztrák kereszt 1945 után a szigorúan őrzött határrészhez tartozott, sokáig csak a határőrök közelíthették meg. 1989 után vált újra teljesen szabadon látogathatóvá. 1993-ban felújították, emléktáblával látták el, emlékezve a vasfüggöny időszakára. Túrázóink a nem mindennapi látványosságot hátrahagyva tovább bandukoltak a szép bükkössel szegélyezett úton egészen a Pintér-tetőig, mely 507 m magasan fekszik. Ezt követően egy könnyű lankáson tett séta következett, majd ismét meredeken felfelé vitt útjuk a szelídgesztenyefákkal szegélyezett úton az Ördögtányér-szikla kvarcfillit anyagú talaján. A szikla nevét onnan kapta, hogy a kőzetben egy tányért formázó mélyedés található.

A további séta hatalmas, monumentális bükkökhöz vezetett, melyek az ún. Fatalin-bükkök. A közel 300 éves famatuzsálemek az idők során szerencsésen megmenekültek a fakitermeléstől. Az Óház-tetőre szintén lassú emelkedővel jutottak fel túrázóink, ahol a kilátóból ismét szép panorámában gyönyörködhettek.
Ezt követően a Kéktúrához csatlakozott Z jelzéseket követve ereszkedett le a csapat a hegység talán legnépszerűbb kirándulóhelyéhez, a Hétforráshoz. A Hétvezér forrásnak is hívott bővizű kutat 1896-ban, a millennium évében építették ki hét kifolyónyílással a hét magyar vezérről elnevezve, előtte nagy vízgyűjtő medencében gyűlik a forrásvíz. Az Országos Kéktúra útvonalától elbúcsúzva a Vasfüggöny turistaúton gyalogoltak tovább lelkes turistáink egyre közelebb kerülve az osztrák határhoz. Kb. félórányi baktatás után a csapat már el is érte az Andalgó tanösvény első tábláját. A 10 állomásból álló tanösvény 2 km-es hosszával az egykor igen népszerű sétautat mutatta be. Kőszegre érve rövid városnézést követően Sopronba buszoztak tovább túrázóink, ahol elfoglalták szállásukat és jóízűen elfogyasztották vacsorájukat.
Másnap reggel útnak indult a csapat, hogy felfedezze Sopron környékét. Elsőként a Sörházdombi kilátóhoz vezetett útjuk, majd a Károly és a Várhely kilátóról is megcsodálták a panorámát. Aki a városban maradt, az a Tűztoronyba ment, melynek barokk hagymakupolája a kétfejű sassal 58 méter magasra emelkedik, így a város több pontjáról is jól látható. A Tűztoronnyal szemben a város egyik legismertebb temploma a Kecsketemplom is szemet gyönyörködtető látványként magasodik a főtéren, melyet szintén megcsodáltak utazóink.
A kirándulás következő állomása Fertőrákosra vezetett, ahol kisvonatra ülve tekintették meg a várost természetjáróink és út közben megismerték Fertőrákos történetét, illetve a Fertő-tó természeti adottságait.

Túrázóink a harmadik napon a Kerteskői-szurdokban tettek egy kis szintemelkedéssel járó körsétát, melynek talán a legizgalmasabb szakasza a Gerence-patak vágta völgy volt. Ez a rész mindössze háromszáz méter hosszú, ám látványát tekintve valóságos tündérmese. A széles völgyet oldalról meredek, akár harminc-negyven méteres sziklák határolják, a vízmosás rögein való előrehaladás pedig igen nagy óvatosságot igényelt túrázóinktól. De rutinosságuknak és a szerencsének is köszönhetően még apróbb baleset sem történt.

A túra következő és egyben záró állomása a hazaút előtt a Fejér megyei Gárdonyhoz tartozó Dinnyés volt, ahol a Várpark kínált számos érdekességet természetjáróinknak.
2014-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a dinnyési Várpark a romvárak, a hagyományőrzés és a magyar történelem kedvelőinek nagy örömére. Az impozáns szabadtéri kiállítás célja az értékmentés és az oktatás. A park egyediségét az adja, hogy a történelmi Magyarország várait még sehol nem jelenítették meg eredeti anyagukból elkészített makettként: a kicsinyített várak, akárcsak eredetijük, kőből, fából, téglából, vesszőből és sárból készültek. Bőven volt látnivaló utazóink számára, mielőtt ismét buszra szálltak, hogy hazafelé vegyék útjukat.

A három nap számos csodát tartogatott természetjáróink számára, melynek értékén az csak emelt, hogy közel 40 km-t tettek meg gyalogosan. A kellemes fáradtság, mely testnek-léleknek egyaránt megújulást hozott, minden bizonnyal jó darabig felvértezi kirándulóinkat a hétköznapi kihívásokkal szemben.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 19:43, csütörtök | Helyi sport

Félegyházi siker a szombathelyi SPARTAN versenyen

2024. április 13-án került megrendezésre Szombathelyen a SPARTAN Közép-Európai Régió versenysorozatának következő állomása, ahol Kiskunfélegyházát a 18 éves Szekeres Norbert képviselte.

2024. Április 24. 16:45, szerda | Helyi sport

Dobos Eszter eredményesen szerepelt a hétvégén

2024. április 20-án a kiskunfélegyházi Zöldmező Lovassport Egyesület csapata Jászkarajenőre látogatott, ahol a Karai Mini Major rendezésében egy színvonalas versenyen vett részt.

2024. Április 23. 19:53, kedd | Helyi sport

Ezüstérmet nyertek a platános asztaliteniszező lányok

Fantasztikusan teljesítettek az Asztalitenisz Diákolimpia Országos Döntő I-II. korcsoport csapatversenyében a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola lányai.

2024. Április 22. 14:07, hétfő | Helyi sport

Diákolimpiai bajnok lett a József Attila iskola csapata

A József Attila Sportiskolai Általános Iskola tanulói az utóbbi 3 évben állandó résztvevői az Asztalitenisz Országos döntőjének, ahol 3 csapattal és két egyéni versenyzővel képviselték magunkat.