Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Szeptember 19. 04:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI - fotó: illusztráció

Erősítik a turisztikai együttműködést a V4-ek

Erősítik a turisztikai együttműködést a V4-ek

Turisztikai együttműködésről írtak alá szándéknyilatkozatot a visegrádi négyek - Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország - második legnagyobb városainak turisztikai vezetői pénteken Debrecenben.

Debrecen, Brno, Kassa és Krakkó, "a fővárosok árnyékából kitörni vágyó második városok" a jövőben részt vesznek egymás utazási vásárain, összehangolják turisztikai marketingjüket, egyetemeik pedig közös kutatásokkal járulnak hozzá a négy város idegenforgalmának fejlesztéséhez - közölte az együttműködést kezdeményező Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület elnöke az aláírást megelőző sajtótájékoztatón.

Halasi Csaba elmondta: egyesületük a Nemzetközi Visegrádi Alap small grants programjának keretében hatezer euró támogatást nyert el a "négyek" első turisztikai workshopjának megrendezésére, amelyet jelenleg tartanak Debrecenben.

Hozzátette: megállapodtak abban, hogy bevonják egymás turisztikai szervezetét az idegenforgalom fejlesztésével kapcsolatos európai uniós pályázatokba is.

Halasi Csaba megemlítette: szeretnék átvenni azt a minőségbiztosítási és -értékelési rendszert, amelyet partnerszervezetük, a Dél-morvaországi Turisztikai Hivatal az osztrákokkal együtt dolgozott ki az ágazat szereplőinek minősítésére.

Szymon Gatlik, a krakkói önkormányzat turisztikai munkatársa a lengyel város és Debrecen kereskedelmi hagyományait, a zsidó kulturális örökséget és a gasztronómiát nevezte az együttműködés alapjának.

Iveta Ninajova, a Kassai Turisztikai Hivatal ügyvezető igazgatója emlékezetett rá: Kassa 2013-ban Európa kulturális fővárosa volt, amely ráirányította a figyelmet a nemzetközi kapcsolatok jelentőségére. Fontosnak nevezte, hogy a V4 országok együttműködését helyi szintekre is elvigyék.

Monika Perd'ochová, a Dél-morvaországi Turisztikai Hivatal projektmenedzsere reményét fejezte ki: a négy nagyváros turisztikai együttműködése is hozzájárul ahhoz, hogy Brno kilépjen Prága árnyékából.

Könyves Erika, a Debreceni Egyetem tanszékvezetője a fejlesztéseket megalapozó közös egyetemi kutatásokra és a gyakorlat-orientált képzési együttműködésre hívta fel a figyelmet.

A V4 országok második legnagyobb városainak turisztikai delegációi megismerkednek Debrecen és Hortobágy turisztikai kínálatával és gasztronómiájával, utóbbival egyebek mellett a workshoppal egy időben zajló debreceni zamat pálinka és pároskolbász fesztiválon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése