Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2016. Szeptember 28. 14:02, szerda | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Ezekben a hústermékben tilos MSM-t használni!

Ezekben a hústermékben tilos MSM-t használni!

Már alkalmazni kell a Magyar Élelmiszerkönyv megváltozott előírásait

így aztán legalább 51 százalék a hús a virsliben, parizerben, szárazáruban nem lehet 10 százaléknál több szeparátorhús és a rozskenyérbe is elég rozst kell majd tenni.

A Magyar Élelmiszerkönyv húsokra vonatkozó változásai már nyáron életbe léptek, míg a sütőiparra vonatkozók októbertől hatályosak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai az új szabályok alkalmazását ellenőrzik a teljes magyar élelmiszerlánc területén.

A húskészítményekkel kapcsolatos szabályozás már a nyáron életbe lépett. Szigorítja a csontokról mechanikusan lefejtett hús (MSM) felhasználhatóságát. Az érlelt kolbászhoz és szalámihoz, a parasztkolbászhoz és a téliszalámihoz az MSM használata tilos. Más termékeknél pedig legfeljebb 10 százalékban tartalmazhatja azt. A vörösáruk - így például a párizsi, krinolin, virsli –, és egyes szárazáruk - a parasztkolbász - esetében csökkent a sótartalom. Van egy új termékszabályozás is, mely eddig nem volt, így a szafaládékra is kidolgoztak előírásokat.

A közeljövőben életbe lépő rendelkezések a sütőipari termékeknél valamennyi termékcsoport esetében részletesen megfogalmazták a felhasználható összetevőket, a minőségre, a csomagolásra és a megnevezésre vonatkozó követelményeket. Összegyűjtötték továbbá a védett elnevezésű termékeket, e körbe tartozik többek között a mákos kalács, a császárzsemle, a sóskifli, a rongyos kifli, a leveles pogácsa, és a különböző ízesítésű búrkiflik.

Azon kenyereknél, amelyek neve egyben utal az összetételére is szintén új előírások lépnek élebe. 15 fajta - köztük a búza, a fehér, a félbarna, a rozsos és rozs, illetve a teljes kiőrlésű - kenyér összetételét szabályozza. Az összetevők közé bekerültek az álgabonák, például a hajdina és az amaránt, amelyek egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének magas vitamin, fehérje és élelmirost tartalmuk miatt. A lisztkeverékből készített kenyereknél is rögzítették, szigorították a keverékek pontos arányát. A rozskenyérnek a jövőben az eddigi 40 százalék helyett minimum 60 százalék rozslisztet kell tartalmaznia, míg a rozsos kenyérnél 15-ről minimum 30 százalékra emelték a rozsliszt arányát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.