Városlista
2025. június 17, kedd - Laura

Hírek

2016. Szeptember 28. 14:02, szerda | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Ezekben a hústermékben tilos MSM-t használni!

Ezekben a hústermékben tilos MSM-t használni!

Már alkalmazni kell a Magyar Élelmiszerkönyv megváltozott előírásait

így aztán legalább 51 százalék a hús a virsliben, parizerben, szárazáruban nem lehet 10 százaléknál több szeparátorhús és a rozskenyérbe is elég rozst kell majd tenni.

A Magyar Élelmiszerkönyv húsokra vonatkozó változásai már nyáron életbe léptek, míg a sütőiparra vonatkozók októbertől hatályosak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai az új szabályok alkalmazását ellenőrzik a teljes magyar élelmiszerlánc területén.

A húskészítményekkel kapcsolatos szabályozás már a nyáron életbe lépett. Szigorítja a csontokról mechanikusan lefejtett hús (MSM) felhasználhatóságát. Az érlelt kolbászhoz és szalámihoz, a parasztkolbászhoz és a téliszalámihoz az MSM használata tilos. Más termékeknél pedig legfeljebb 10 százalékban tartalmazhatja azt. A vörösáruk - így például a párizsi, krinolin, virsli –, és egyes szárazáruk - a parasztkolbász - esetében csökkent a sótartalom. Van egy új termékszabályozás is, mely eddig nem volt, így a szafaládékra is kidolgoztak előírásokat.

A közeljövőben életbe lépő rendelkezések a sütőipari termékeknél valamennyi termékcsoport esetében részletesen megfogalmazták a felhasználható összetevőket, a minőségre, a csomagolásra és a megnevezésre vonatkozó követelményeket. Összegyűjtötték továbbá a védett elnevezésű termékeket, e körbe tartozik többek között a mákos kalács, a császárzsemle, a sóskifli, a rongyos kifli, a leveles pogácsa, és a különböző ízesítésű búrkiflik.

Azon kenyereknél, amelyek neve egyben utal az összetételére is szintén új előírások lépnek élebe. 15 fajta - köztük a búza, a fehér, a félbarna, a rozsos és rozs, illetve a teljes kiőrlésű - kenyér összetételét szabályozza. Az összetevők közé bekerültek az álgabonák, például a hajdina és az amaránt, amelyek egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének magas vitamin, fehérje és élelmirost tartalmuk miatt. A lisztkeverékből készített kenyereknél is rögzítették, szigorították a keverékek pontos arányát. A rozskenyérnek a jövőben az eddigi 40 százalék helyett minimum 60 százalék rozslisztet kell tartalmaznia, míg a rozsos kenyérnél 15-ről minimum 30 százalékra emelték a rozsliszt arányát.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Június 17. 10:17, kedd | Helyi

Múzeumok Éjszakája a Kiskun Múzeumban

Június 21-jén látogassatok el a Kiskun Múzeumba, ahol játékkal és tárlatvezetéssel, számos szolgáltató programkínálatával várják a kedves látogatókat.

2025. Június 17. 09:10, kedd | Helyi

Jóga Világnap Kiskunfélegyházán: fedezd fel a belső egyensúlyt!

Kiskunfélegyházán már nyolcadik alkalommal csatlakoznak a jóga kedvelői a Jóga Világnapja rendezvénysorozathoz, ezáltal is erősítve a közösség összetartozását és a jóga által nyújtott testi-lelki feltöltődést.

2025. Június 16. 08:49, hétfő | Helyi

Sok látogatót vonzott a repülőtér családi napja

Több százan választották hétvégi kikapcsolódásként a repülőtér Repülj a nyárba! címmel meghirdetett családi napját.