Hírek
2017. Május 27. 13:00, szombat |
Helyi
Forrás: hazipatika.com
Ezért tilos alufóliába csomagolni az ételt
Az alufóliában sütött élelmiszer alumíniumtartalma jelentősen megnövekedhet a hőmérséklet és a maró fűszerek hatására.
Alumíniummal kisebb mennyiségben nap mint nap találkozik a szervezetünk. Megtalálható a konzerves kukoricában, dezodorunkban és számos kozmetikai cikkben, illetve bizonyos gyógyszerekben - például antidepresszánsokban - is jelen van.
Az alumínium kénsavval alkotott sóját, az alumínium-szulfátot az ivóvíz tisztításának folyamatában is alkalmazzák, így hétköznapi életünk során szinte elkerülhetetlen, hogy a szervezetünkbe jusson. Kis mennyiségben még nem is okoz gondot: az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján az emberi testsúlyhoz viszonyítva kilogrammonként 40 mg alumíniumot képes az emberi szervezet kiválasztani. Egy hetven kilós ember esetében tehát 2800 mg napi bevitele még nem jár egészségügyi kockázattal.
Alumíniumos tarja ebédre
Sajnos azonban ennél jóval több jut be a szervezetünkbe átlagosan, elsősorban az étkezésünk során. Az alumínium edények oxidációs eljárással készült, belső rétegének köszönhetően a fémet magas hőfokon sem oldják az ételünkbe. Viszont az edény egy idő után "elhasználódik", a belső réteget pedig a sok mosogatástól és kaparászástól felsértjük. Innentől semmi sem gátolja meg, hogy az ebédünket ez a nem túl egészséges könnyűfém ízesítse. Ha új alumínium edényt vásárolunk, tanácsos többször vizet forralni benne, míg az alja matt színezetűvé nem válik. Ezzel a természetes oxidációs folyamattal új réteg védi a szivárgástól az edényt, és ugyan nem lesz olyan szép és csillogó, a belőle fogyasztott élelmiszer egészségesebb.
Ennél is nagyobb gondot okoz ugyanakkor az alufóliába csomagolt étel sütése. Magas hőfokon ugyanis a fólia fémtartalma szivárogni kezd az ebédbe, ráadásul minél magasabb hőmérsékleten, minél hosszabb ideig sütjük az ételt a fóliában, alumínium-koncentrációja annál jobban nő. Elsősorban a folyékony, savas közegben (citromos, vagy paradicsomszószos) főtt ételek oldják az alufóliát, illetve az alkohol és a sótartalom. A szakemberek nem tanácsolják, hogy bármit is alufóliában süssünk, tanácsos porcelán, vagy üveg anyagú fedőt használni helyette.
Hideg ételt alufóliázni rövidebb időre biztonságos, viszont ha hosszabb ideig tartjuk benne az élelmiszert, a benne lévő fűszerek szintúgy kioldhatják az alumíniumot. Tanácsos ezért a hűtőben lévő húsokat is valamilyen más módon tárolni.
A szervezetben feldúsuló alumíniummennyiséget számos betegséggel összefüggésbe hozták, többek között a Parkinson-kór az Alzheimer-kór kialakulását is elősegíti. Nagy mennyiségben veseelégtelenséget és a csontozat károsodását eredményezi, illetve lassítja az agysejtek termelődését. Bizonyos munkakörök - például hegesztés - során a tüdőbe is rendszeresen kerül alumínium por formájában, amelyasztmakialakulásához vezethet.
Ezek érdekelhetnek még
2025. November 03. 13:32, hétfő | Helyi
Át akarta verni a szolgáltatót és a rendőröket
A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság munkatársai csalás és hatóság félrevezetése miatt vádemelést javasolnak egy fiatal ellen, aki valamiért azt gondolta, hogy nem derül fény a csalásra.
2025. November 03. 11:56, hétfő | Helyi
Süti- és könyvvásár Tibike gyógyulásáért
Kiskunfélegyháza összefog egy kisfiú szívéért.
2025. November 03. 07:15, hétfő | Helyi
Labdarúgó NB I - Legyőzte a Zalaegerszeget és élre állt a Debrecen
A Debreceni VSC hazai pályán 2-1-es győzelmet aratott a Zalaegerszeg felett a labdarúgó Fizz Liga 12. fordulójának vasárnap esti zárómérkőzésén.
2025. Október 31. 10:54, péntek | Helyi
Emléktábla a Dr. Táby-féle iskola egykori tanítói és diákjai tiszteletére
2025. november 12-én, szerdán 13 órakor ünnepélyes keretek között avatják fel a Dr. Táby-féle iskola tanítói és diákjai emlékére készült emléktáblát.
