Hírek
2017. Január 29. 13:00, vasárnap |
Helyi
Forrás: Szabad Föld
Fagyos bogyók kincse

A tavalyi késő őszi, kora téli idő kedvezett a jégbornak hazánkban is, így a túlérett és megfagyott szőlőt sikerült mínusz 6-7 Celsius-fokos hőmérsékleten betakarítani az arra kijelölt területeken.
Nem mindig van ez így, mert egy-egy esős november vagy december lerohaszthatja akár az erre szánt teljes termést is: a bogyók egyszerűen lefolynak a tőkéről.
Éppen ezért a jégborkészítés a legnagyobb kockázatú vállalkozása a hazai borászatnak, ami persze a termékárban is megjelenik: hétdecis palackban kiszerelve 5–15 ezer forint közötti áron kapható. Csupán néhány száz litert készítenek belőle az egész országban, s hiába a borsos ár, a különleges, édes ízek kedvelői körében változatlanul népszerű.
A jégbor a természetes édes borok egyik változata, melynek készítése során az erjesztéséhez szükséges mustot fagyott szőlőszemekből préselik. A bogyóban csak a víz fagy meg, a cukrok és egyéb szilárd összetevők nem. Az ilyen mustból kierjedt bor nagy szárazanyag-tartalmú (édes) lesz, ugyanakkor sok savat is tartalmaz. Jégbornak elsősorban a vastag héjú szőlőfajták alkalmasak, hogy a héjuk felrepedés nélkül állja a hosszú idejű tőkén maradást. A klasszikus jégbort adó fajta a rajnai rizling, ám napjainkban már muskotályos és kék szőlőkből is készülnek jégborok (így például cabernet franc-ból és kékfrankosból).
Mivel drágán árusítható, a jégborkészítés vonzza a hamisítókat is. A leggyakoribb hamisítási mód, hogy a szőlőt túléretten szüretelik le, majd hűtőkamrában megfagyasztják, s az így nyert mustot erjesztik ki.
Az Egyesült Államok bortörvénye például ezt a módszert engedélyezi, ezért az a legjobb, ha ismert és megbízható termelők jégborait vásároljuk – figyelmeztetnek a hazai borászok.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Május 01. 19:34, csütörtök | Helyi
Elkészültek a Duna-Tisza közi térség turisztikai fejlesztésének tervei
2020 őszén Lezsák Sándor országgyűlési képviselő kezdeményezésére Bács-Kiskun vármegye 4. választókerületének településvezetői összehangolt turizmusfejlesztési terveket dolgoztak ki a Duna–Tisza köze térségére.
2025. Április 30. 14:11, szerda | Helyi
Koppányok Versenyben
Vannak íjászok, akiknek az íjászat a hagyományőrzés egyik formája. Vannak íjászok, akiket az íjászat, mint sport ragadott magával, és szeretik az íjászat adta kihívásokat.
2025. Április 30. 14:08, szerda | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.