Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Március 23. 16:03, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Félegyházi kötődése is volt a neves írónőnek

Félegyházi kötődése is volt a neves írónőnek

Mészáros Jenőné Erzsike néni fiókja mélyéről valóságos kincsek kerültek elő olyan levelek formájában, melyeket az idős asszony Szabó Magda írónővel váltott annak idején.

Képen: Mészáros Jenőné Erzsike néni, aki a Kiskun Múzeumnak átadta a Szabó Magdával folytatott levelezéseit

A leveleknek és a Kiskunfélegyházi Író-olvasó Klub vezetője dr. Szabó Imre, kutatásainak köszönhetően a Kiskun Múzeumban március 22-én tartott előadáson a megjelentek még jobban megismerhették a 100 éve született és 10 éve elhunyt Kossuth-díjas magyar írót, költőt, műfordítót, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagját Szabó Magdát.

Miután Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket, átadta a szót az írónő életútját részletesen bemutató előadónak.

Dr. Szabó Imrétől megtudhattuk, hogy az eredetileg költői pálya felé kacsintgató Szabó Magda számára az országos ismertséget a Freskó és Az őz című regények hozták meg. Ettől kezdve szabadfoglalkozású íróként élt. Számos önéletrajzi ihletésű regényt írt, mint például az Ókút, a Régimódi történet. De sok írása foglalkozik női sorsokkal és kapcsolataikkal, mint például a Danaida vagy a Pilátus.
Igazán nagy népszerűségnek azok a művei örvendtek, melyek megfilmesítésre kerültek, úgy mint a Vörös tinta, Rola, A Danaida, Kiálts, város, Abigél vagy a gyerekeknek szóló Tündér Lala.

Írói tehetségét méltán támasztja alá a sok-sok kitüntetés, melyet élete során kapott: Baumgarten-díj, József Attila-díj, Debrecen Város Csokonai-díja, Kossuth díj, A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal, Nemes Nagy Ágnes-díj, A Miskolci Egyetem tiszteletbeli doktora, Prima Primissima díj, A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje de sorolhatnánk tovább.

Erzsike néni féltve őrzött leveleinek tartalma nagyon sokat segített abban, hogy dr. Szabó Imre kutatásainak eredményei magyarázatot kapjanak. Az írónő életútjának és családfájának, a művei megírásához vezető körülmények ismertetése mellett a kivetítővásznon megjelent kedves arca is, mellyel még tökéletesebben megidézhették a kivételes tehetséget.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.