Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Április 13. 09:06, csütörtök | Helyi
Forrás: Pásztortűz Egyesület

Félegyházi pásztortórák

Félegyházi pásztortórák

„Halas, hatalmas!” – szól a közismert szlogen. Állítólag egy kiskunfélegyházi paptól származik ez a mondat. A Felső- és az Alsó Kiskunság két meghatározó városának történelme sokszor forrt egybe.

Rivalizálás és közös sors köti őket össze. A Kiskun Múzeum úgy gondolta, hogy érdemes megismerni, megismertetni egy igen aktív civil szervezetet Kiskunhalasról.

A Pásztortűz Egyesület bemutatkozása igen jól sikerült a kellemes hangulatú múzeumban. Április második hétvégéjén, a Holló-teremben Mészáros Márta múzeumigazgató köszöntötte a szép számú közönséget. Végső István elnök, történész mutatta be, hogy mennyi mindent szervezett a civil csapat 2008 és 2017 között. Közel 350 előadás, kiállítás, program megszervezése, 100 hadisír rendbehozása, 12 régi képeslap-másolat kiadása, 13 emléktábla, három könyv létrejötte és egy kopjafa avatása, röviden számokban az eddigi tevékenységük mérlege. Ezt követően Sáli Levente homokanimációja nyűgözte le a közönséget, ahol halasi tájak és épületek elevenedtek meg, a fény, árnyék és a homok által. Végül Kunsági Bogár Bálint hagyományőrző tartott előadást a betyár-pásztoréletről, külön kiemelve Rózsa Sándor élettragédiáját. Az előadások közti szüneteket Monda Margit versei színesítették.

Az árnyas udvaron birkapörköltből, halasi savanyú májból, valamint a Szőke Pincészet boraiból és halasi pálinkákból kezdődött kóstoló. Bócsai hagyományőrzők rotyogtatták a pörköltet, miközben Kunsági Bogár Bálint ostorbemutatót tartott, Vladár Károly pedig alföldi dudanótákat adott elő. Vajgel Pál halasi épületekről és tájakról készült festményeiből volt szabadtéri kiállítás, illetve a tanya-makettet lehetett megtekinteni. A programhoz csatlakozott a Halasi Csipke is, bemutatóval és vásárlási lehetőséggel lehetett megtekinteni a csodás hungarikumot.

A programok idején tárlatvezetés és betyárpróba is volt. A kiskunfélegyházi alulhajtós szélmalom mellett a betyár börtönmúzeumot is megnézhették az érdeklődők. Gál Mihály grafikus pedig képeket készített az udvaron.

Pásztortűz Egyesület

Fotók: Pásztor Gergely

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.