Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Május 20. 14:42, szerda | Helyi
Forrás: bacskiskun.hu

Felújítják a gátéri templomot

Felújítják a gátéri templomot

A Szent Anna tiszteletére 1929. szeptember 13-án felszentelt templomra most újabb állagmegóvó munkálatok várnak.

A gátéri gótikus katolikus templom felszentelésének 90-dik évfordulójára festésből és a villamoshálózat korszerűsítéséből álló belső felújítást kapott tavaly, amire a helyiek két és fél millió forintot adtak össze. A felújítás ideje alatt a szentmiséket a faluházban tartották meg, pünkösdre azonban birtokba vehették a hívek a megszépült templomot. A felújítás ünnepélyes áldása július 14-én volt, ami más okból is emlékezetes a település életében: dr. Bábel Balázs érsek felkészített felnőtteket bérmált, amire 30 éve nem volt példa a faluban.

A Szent Anna tiszteletére 1929. szeptember 13-án felszentelt templomra most újabb állagmegóvó munkálatok várnak. Mint azt Tamás Sándor elmondta, a felújítás az állványozást követően három hónap alatt befejeződik. A beruházás költségeihez a miniszterelnökség nyolcmillió forint támogatást adott, a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye pedig vállalta a további kiadásokat. Ennek köszönhetően felújítják a rossz állapotú tetőt és a belső tér is megújul Szécsényi Attila vezetésével. Az egyházi beruházáshoz a település polgármestere, Jánosiné Gyermán Erzsébet felhívásának köszönhetően a helyi lakók is hozzájárultak szerény összegekkel.

A gátéri templom 1929-ben épült, négy harangját Szlezák László öntötte. Az anyakönyvi adatok 1948 óta elérhetőek. A község búcsúját minden évben július 26-án tartják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.