Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Március 15. 15:00, szombat | Életmód
Forrás: - szerk. -

Figyeljünk testünk jelzéseire

Figyeljünk testünk jelzéseire

...éjszaka is!

Zaklatottság
Mindenkivel előfordult már, hogy éjszaka közepén zaklatottan felriadt. Viszont ha arra sem emlékszünk, hogy valójában hol vagyunk, az egy krónikus betegségre, alvási apnoéra utalhat. Ebben az esetben légzéskimaradás és hangos horkolás is jelentkezik alvás közben. Mindenképpen keressünk fel szakembert, aki felderíti a nyugtalan alvás okait, ill. a felesleges kilóinktól és rossz szokásainktól szabaduljunk meg mint pl.: dohányzás, túl sok alkohol fogyasztás.

Izzadás
Figyeljünk oda mindenképpen arra, ha éjjel leizzadunk, főleg ha hűvösebb idő van. Okozhatják antidepresszánsok, de hormonproblémák is. Mindenképpen keressük fel orvosunkat, ha rendszeresen izzadtan ébredünk, mert komoly betegség is állhat e tünet mögött.

Lábzsibbadás
Mindenkivel megesett már, hogy elzsibbadt valamelyik végtagja, ilyenkor átmasszírozzuk, átmozgatjuk és folytatjuk tevékenységünk. Lehet ártatlan jelenség is, mondjuk, ha elfeküdjük végtagjainkat, de érdemes ellátogatni egy kivizsgálásra, ugyanis lehet tartáshiba, gerincprobléma vagy porckorongsérv is háttérben.

Köhögés
Szinte már korunk népbetegségének számít a reflux. Ez a betegség tulajdonképpen azt jelenti, hogy a gyomorsav a gyomrunkból a nyelőcsőbe áramlik égető érzést okozva. Kialakulásában a helytelen életmód és a túlsúly a ludas. Szedjünk savlekötőt és lefekvés előtt mellőzzük a nehéz ételek fogyasztását. Azzal is jót teszünk, ha magasított, vagy több párnán fekszünk, mert vízszintes helyzetben még jobban előjönnek a tünetek.

Lábgörcsök
Talán a legkellemetlenebb tünetek egyike az éjszakai lábgörcs. A háttérben állhatnak a koleszterincsökkentő gyógyszerek, melyek akár 20 százalékkal is megnövelhetik az izomproblémák kialakulásának lehetőségét. Az izmokban lecsökkent kalcium és magnézium szintje szintén ilyen problémákban manifesztálódik (túl sok edzés, terhesség esetén). Hogy elkerüljük a lábgörcsöket, szedjünk magnéziumot és lefekvés előtt igyunk egy pohár vizet, tornáztassuk át testünket, végezzünk nyújtó gyakorlatokat és vegyünk egy forró fürdőt.

Szomjúság
Természetes dolog, hogy néha-néha felébredünk az éjszaka közepén, mert megszomjaztunk. Viszont ha ez rendszeressé válik, akkor felmerül a gyanúja az 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségnek, mert ezek egyik fő tünete a fokozott szomjúságérzet, különösképp éjszaka. Ne gondoljunk azért mindjárt a legrosszabbra, ugyanis előfordulhat, hogy csak nyitott szájjal alszunk.

Fulladás
Ha felébredünk röviddel lefekvés után és kapkodjuk a levegőt, akkor előfordulhat, hogy szívproblémánk van. Mindenképpen menjünk el egy alapos kivizsgálásra. Az is előfordulhat, hogy az asztmának egy olyan formája okozza a tüneteket, mely jobbára csak éjszaka jelentkezik. Ebben az esetben hirtelen felriadunk álmunkból és köhögni kezdünk. A probléma forrása az, hogy fekvő helyzetben a váladék felhalmozódik a légutakban, ami nyomást gyakorolhat a tüdőnkre is. Keressünk fel szakembert de míg a kivizsgálások zajlanak, cseréljük le a tollpaplant antiallergén anyagúra.

Hátfájás
Az éjszaka ránk törő hátfájást általában a nem megfelelő matrac, vagy magas fejtámasz okozza. Cseréljük le ezeket és figyeljünk arra, hogy ne legyen túl magasan megtámasztva a fejünk alvás közben.

Fejfájás
Az éjszakai fejfájást okozhatja a folyadékhiányos állapot (nem ittunk elegendő folyadékot napközben), esetleg csikorgatjuk a fogunkat alvás közben. A másik leggyakoribb oka az ébresztőóra-fejfájásnak nevezett tünet, amikor mindig ugyanabban az időpontban fájdul meg a fejünk, leginkább hajnali 1-3 között. A szakemberek sajnos nem tudják pontosan mi is váltja ki, azonban bármilyen meglepő, sok betegen segített, ha este lefekvés előtt ivott egy kávét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.