Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Február 14. 11:00, szombat | Belföld
Forrás: - szerk. -

Fogamzásgátlás hosszú távra

Fogamzásgátlás hosszú távra

Az elektornikus chipek segítségével hamarosan teljesen megváltozik a fogamzásgátlás eddigi módja.

A megfelelő hormonok alkalmazásánál még mindig nem találtak fel jobb módszert, noha az évek során jelentősen sikerült finomítani az eljárást, és csökkenteni lehetett a szervezetbe bevitt hormonok mennyiségét.
Az adagolás módját forradalmasítja az új technika: egy bőr alá beültetett minieszköz naponta megfelelő mennyiségű hormont juttat a szervezetbe, és ezzel megszabadítja a nőket a priulaszedés napi rutinjától (és az esetleges feledékenység következményeitől.) Létezik ma már hasonló megoldás, ám csak ötéves időtartamot fog át. Az újabb, bélyegméretű eszköz pedig akár 16 évet is, amelyet csípő vagy has tájékára ültetnek be. Maga a behelyezés alig félórás beavatkozás, vagy még annyi sem.

A hatóanyag apró rekeszekben van, melyeket ultravékony, titán-platina ötvözetből készült hártya fed. Elektromos áram hatására nyílik ki egy-egy rekesz „fedele” és kibocsátja a fogamzásgátló hormont. A chiphez egy távirányító is tartozik. Ez lehetővé teszi az eszköz kikapcsolását, amennyiben a nő gyermeket szeretne.

Szülés után a megfelelő időben újra bekapcsolható a fogamzásgátló készülék.
Az új eszköz még nem került forgalomba. Egyelőre a chipes fogamzásgátlás biztonsági rendszerén még finomítani kell: meg kell akadályozni, hogy bárki „meghekkelhesse” azaz illetéktelen személy kiiktathassa a chipet, hiszen annak következményei beláthatatlanok – illetve nagyon is beláthatóak!

Csontritkulás esetén
A chip újabb változatainak kifejlesztésébe is belefogtak, más gyógyítási funkciók érdekében. Csontritkulásban szenvedő páciensek számára csontépítő hatóanyaggal, teriparatiddal töltik fel, amelyet aztán hosszú időn keresztül adagol az aprócska készülék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország