Városlista
2025. október 23, csütörtök - Gyöngyi

Hírek

2017. Július 22. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

Főzzünk valamit dinnyéből!

Főzzünk valamit dinnyéből!

...mert nem csak desszert lehet!

A nyári melegben inkább a könnyű fogásokat kívánjuk, amelyek nem nehezítik el gyomrunkat, mégis finomak, energiával töltenek fel. Legtöbbször salátákat, hideg (krém)leveseket választunk. Érdemes ezek terén is a változatosságra törekednünk, és különleges hozzávalók után nyúlni!

Nem gondolunk semmi ördöngösre, a különlegesség itt inkább abban rejlik, hogy olyan alapanyagot használunk, amit egyébként nem főétel gyanánt szoktunk fogyasztani. Mondjuk, a dinnyét! Még néhány hétig beszerezhető, úgyhogy ne legyünk restek bevetni képességeit a konyhában sem!

Sertésnyárs dinnyével!

Könnyen és gyorsan elkészíthető fogás! Íme a hozzávalók:

  • fél kg sertésfilé
  • 1 teáskanál oregánó
  • fél teáskanál édes őrölt paprika
  • 80 dkg dinnye
  • 1 teáskanál borsikafű
  • 2 teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • fél teáskanál ánizs
  • fél citrom

A paprikát az ánizzsal, borsikafűvel, oregánóval összekeverjük (ha szükséges, előtte mozsárban összetörjük). A húst körülbelül 20 egyforma részre vágjuk, és megforgatjuk a fűszeres keverékben. Ha megvan, ötösével felfűzzük a „husikat” 4 pálcára. A citromot alaposan megmossuk, megszárítjuk, majd lereszeljük a héját, amit a sóval összekeverünk. A dinnyét nagyjából 2 centiméteres szeletekre vágjuk, majd hasábokra szeljük. Ha mindennel készen vagyunk, felhevítjük az olajat egy serpenyőben, majd oldalanként 5-6 percig sütjük a pálcára felfűzött sertéshúst. Ha elkészült, tányérra tesszük a nyársakat és a dinnyeszeleteket, majd megszórjuk a citromos sóval.

Különleges saláta finom összetevőkből

Persze, nem azt mondjuk, hogy a hagyományosnak mondható paradicsom-paprika-uborka-(jég)saláta keverékkel bármi baj lenne, de azért néha nem árt a változatosság saláták terén sem. Szerezd be hozzá ezeket:

  • fél endívia saláta
  • nagyjából 1 kiló dinnye
  • 10 dkg feta sajt
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 db citrom
  • só, bors

A saláta külső leveleit eltávolítjuk, „szétszedjük”, megmossuk és hagyjuk megszáradni őket. Ha megvan, kisebb darabokra tépkedjük. A dinnye héját eltávolítjuk, a magokat szintén kiszedjük a gyümölcsből. Nagyjából fél centiméteres darabokra vágjuk. A hagymát szintén megpucoljuk, majd vékony karikákra vágjuk. A sajtot vékony hasábokra szeljük. A zöldséget, sajtot, gyümölcsöt egy tálba tesszük, majd összekeverjük és az egészet citromlével, olívaolajjal leöntjük, sóval, borssal megszórjuk.

Címkék: dinnye, saláta

Ezek érdekelhetnek még

2025. Október 22. 06:31, szerda | Helyi

4,1-es magnitúdójú földrengés volt Csongrád térségében

2025. Október 21. 21:44, kedd | Helyi

Új fejezet nyílt a hazai élelmiszeriparban – korszerű pelletáló üzemmel bővült a Júlia Malom Kunszálláson

Kunszálláson hétfőn ünnepélyes keretek között adták át a Júlia Malom Kft. legújabb fejlesztését, a modern korpa-pelletáló üzemet.

2025. Október 20. 16:48, hétfő | Helyi

Batthyány-s diák a MANT–HUNOR országos rajzpályázat díjazottjai között

Kiemelkedő eredményt ért el Kiss Natália, a Batthyány Lajos Általános Iskola 7.z osztályos tanulója a „MANT – HUNOR Rajzpályázat 2025” országos diákversenyen.

2025. Október 20. 16:23, hétfő | Helyi

Márton-napi mulatság a Móra Ferenc Művelődési Központban

„Év kerék” – hagyományőrző program kicsiknek és nagyoknak