Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Augusztus 31. 15:00, vasárnap | Belföld
Forrás: Adrienn

Gombagyűjtés engedéllyel

Gombagyűjtés engedéllyel

A sok csapadéknak köszönhetően végre eljött a gombaszedők ideje. De ha jól tudjuk, az új erdőtörvény négy évvel ezelőtti elfogadása óta gombászni se lehet csak úgy, vaktában.

A sok csapadéknak köszönhetően végre eljött a gombaszedők ideje. Az Alföldön a csiperke, dombvidéken a rókagomba, hegyekben pedig a vargánya a sláger mostanában. De ha jól tudjuk, az új erdőtörvény négy évvel ezelőtti elfogadása óta gombászni se lehet csak úgy, vaktában.

A szabályozásra szükség is volt, mert a mohóság miatt rengeteg jó gombászóhely ment tönkre az országban. A gyűjtők sokszor az erdőben is súlyos károkat okoztak, nem beszélve az ott élő állatok nyugalmának folytonos zavarásáról. Az erdőgazdaságok ezért hívják fel a legfontosabb tudnivalókra a figyelmet. Jó tudni például, hogy az erdőkben az erdőgazdálkodó engedélye nélkül egyéni szükségletre személyenként és naponta legfeljebb két kilogramm gomba gyűjtése engedélyezett. Ennél nagyobb mennyiség gyűjtéséhez az illetékes erdőgazdaság hozzájárulása szükséges, a magánerdőkben viszont már két kilogramm alatt is szükséges az engedély beszerzése. Az állami erdőkben az illetékes kerületvezető erdésztől lehet beszerezni a gyűjtési engedélyt, az egy hétre szól, kiváltása 500 Forintba kerül.

A korlátozás a vadgyümölcsökre, gyógynövényekre is érvényes - az tehát már nem megy, hogy hasára üt a család, kivonul egy erdei tisztásra, mad lekaszál mondjuk egy félhektárnyi füvet, mert ott például macskafarkú veronika vagy apró bojtorján nő, amelyek köztudottan sok bajt gyógyítanak. De élő fáról és cserjéről sem szabad gallyat, díszítő lombot levágni, és a virágárusok nagy bánatára mohát sem szabad gyűjteni,mint tették azt korábban mindenféle korlátozás nélkül. Sőt huszonnégy órán túl szintén csak az erdőgazdálkodó engedélyével lehet sátrazni, az erdősítési területeken pedig, ahol a faállomány nem érte el a kétméteres átlagos magasságot, gyalogosan sem szabad közlekedni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal