Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Március 25. 12:56, szerda | Helyi
Forrás: bacsmegye.hu

Gőzerővel zajlik az új Tisza-híd építése az M44-esnél

Gőzerővel zajlik az új Tisza-híd építése az M44-esnél

Az A-Híd munkájával megvalósuló műtárgy háromnyílású mederhídként jön létre, valamint két ártéri híd is épül.

2019 első felében kezdődtek meg a Duna Aszfalt Kft. kivitelezésében az M44-es legújabb szakaszán, a Nagykőröst Békéscsabával összekötő Lakitelek-Tiszakürt szakaszon. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában egy 556 méter hosszú új Tisza-híd is épül, amely az Uvaterv Zrt. tervei alapján az A-Híd Zrt. kivitelezében valósul meg.

A Tisza-híd kivitelezése mellett a projektben egy keretműtárgy megépítése is az A-Híd feladatát képezi. Az ehhez és a Tisza-hídhoz kapcsolódó munkálatokat az előzetes tervek szerint 2021 júliusában fejezik majd be.

A mederhír háromnyílású hídként jön létre, legnagyobb szabadnyílása 152 méter lesz. A párhuzamos övű vasbeton pályalemezzel ellátott, két zárt acélszekrénnyel rendelkező merevítőtartó a külső oldalánál tartókábelekkel lesz felfüggesztve a fél ellipszis alakú vasbeton pilonokra.

A projektben megépülő ártéri hidak felszerkezete, üzemben előregyártott feszített vasbeton hídgerendákkal együtt dolgozó helyszíni vasbetonlemez lesz. A két ártéri hídhoz összesen 127 darab hídgerenda készül.


Ezek a munkálatok még az idén megvalósulnak
Jelenleg a munkaterületen folyamatos a munkagépek és szállítójárművek forgalma. Mindkét parton több autódaru működik egyszerre, hamarosan pedig a pilonépítés kiszolgálására egy-egy 60 méter magas toronydarut állítanak fel. A munkák összehangolásánál figyelembe kell venni továbbá a fővállalkozó útépítési munkáit is.

Mind a mederhíd, mind pedig az ártéri hidak esetében az alépítményi munkák folynak. A hídfők kivételével nyolc támasznál elkészültek a cölöpösszefogó gerendák, illetve a bal parti mederpillérnél a felmenő fal is. Az óriási méretek miatt több esetben 24 órás betonozásra volt és lesz is szükség. Mindezek mellet épül a bal parti mederhíd 6-7-8-9 támasznak 16 darab pilléroszlopa is.

Az összeszerelési munkák a lakiteleki és a tiszakürti oldalon is megkezdődtek, ezzel párhuzamosan történik a további acélelemek kiszállítása. Az első elem előremozgatását a jobb parton végezték január végén, majd a bal parton február elején. Az év első felében két csőcölöp járom is épül a mederben.

A Tisza-híd mellett megkezdődött az árvízvédelmi töltésen kívülre tervezett keretműtárgy építése is, amelynél jelenleg jelenleg az altalaj konszolidáció zajlik folyamatos süllyedésmérés mellett. Megfelelő mérési eredmények után folytatódik a műtárgy építése.

(Képek: A-Híd)

Címkék: A-Híd, híd, m44

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.