Városlista
2024. június 2, vasárnap - Anita, Kármen

Hírek

2019. December 28. 12:39, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Gyermekkori álmát valósította meg a magyar Európa-bajnok kutyafogathajtó

Gyermekkori álmát valósította meg a magyar Európa-bajnok kutyafogathajtó

Hering Tamás gyerekkorában a német juhászkutyájukat fogta be a szánkó elé a barátaival.

Ma már több mint 30 szánhúzó kutyával él együtt, és az elmúlt húsz évben több mint 160 szánhúzó versenyen állt dobogóra.

Hering Tamás 22 éve foglalkozik kutyafogathajtó sporttal Mátrafüreden, első sikeres versenyét a Szentendrei-szigeten élte át még kölyökként, azóta pedig már több mint 160-szor nyert csapatával dobogós helyezést főként nemzetközi terepen,ezzel ő a legeredményesebb magyar versenyző ebben a sportágban.

„Pici koromtól kezdve mindig volt kutyám, nagyon szerettem a kutyákat. Egy darabig nehezen lehetett, mert nem kertes házban laktunk. Édesanyám azt mondta, hogy kisfiam, ha kertes házba költözünk, annyi kutyád lehet, amennyit csak akarsz. Hát erre ráfaragott” – idézte fel a kezdeteket Hering Tamás az M5 Multiverzum című műsorában.

A korai időszakban tenyésztéssel is foglalkozott, de ez nem tartott sokáig. Egy ismerősétől vett egy huskyt, de miután megszületett az első alom, már sajnálta odaadni a kutyákat.

Michael Schumacher kutyaszánja

Elmondta, hogy egy újságban látta Michael Schumacher Forma-1-es világbajnokot, amint egy kutyaszánon állt, és ezután döntött úgy, hogy régi katonai fasíléctalpból épít magának egy kutyaszánt, amellyel a Felső-Mátra vidékén kirándult.

„A kutyaszán összeállításának fontos szempontjai vannak. Nem mindegyik kutya alkalmas vezérnek” – mondta. „Azért fontos, hogy erős kankutyák legyenek elől, mert így a szán oldalirányú becsúszásait jobban tudják korrigálni a nagy testüknek köszönhetően” – tette hozzá.

Összesen 34 óriási mozgásigényű kutya alkotja a szánt.
„Ha nem fáradnak el, szétszedik otthon a kutyaházakat, kutyaketreceket, aztán szöknek a Mátrába” – mondta viccesen.

Bár Hering Tamás a versenyek közben mindent megtesz, hogy fogata biztonságban haladjon a cél felé, sajnos előfordulnak balesetek. Így volt ez az idei országos bajnokságon is.

A Sven kutyuskának beakadt a lába a húzókötélbe, nem bírta magának kiakasztani, előre kellett mennem. Kicsi volt a hó, ledobtam a hóhorgonyt. Beletapostam a hóba, de nem sikerült elég mélyre. Kiakasztottam a kutyának a lábát, Anakin vezérkutyánk azt hitte, hogy mozgatom a kötelet, indulni kell. Megindult a nyolc husky, kirántották a hókampót a talajból, a szán pedig nagy sebességgel közeledett felém” – idézte fel a balesetet.

A hókampóval való találkozás akkor a hajtó lábfejcsontjainak törését jelentette, de nagyobb baj szerencsére nem történt. A csapat 6 és 8 kutyás fogata egyaránt első helyezéssel zárta a versenyt.

Nagy tervek

A sprint kutyafogathajtó versenyek átlagosan 20-30, a középtávúak pedig 300 kilométeresek. Hering Tamás azonban a kutyaszánhúzás-versenyek csúcsán, az Iditarodon is szeretne indulni. Az Alaszkában rendezett eseményen a versenyzőknek kemény fagyban kell teljesíteniük az 1800 kilométeres távot.

Hering Tamás elmondta, hogy a csapatok általában tíz nap alatt teljesítik a távot. A rekordot az amerikai Mitch Seavey tartja nyolc nap és három órával. A különleges feladat teljesítéséhez megvásároltak egy alaszkai huskyt Norvégiából – fűzte hozzá.

Hering Tamás a versenyzés mellett 26 évig dolgozott csempéző burkolóként, de ma már minden idejét a kutyáinak szenteli.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 01. 16:08, szombat | Helyi

Ünnepi műsorral köszöntötték a járás pedagógusait

Május 31-én (pénteken), a Móra Ferenc Művelődési Központban rendezték meg az idei pedagógusnapi ünnepséget,

2024. Június 01. 07:40, szombat | Helyi

Kiabált a háza előtt rollerező gyerekekkel, majd megtámadta az apjukat

A férfinak nem tetszett, hogy a gyerekek a háza előtt játszanak, ezért indulatosan rájuk szólt, majd mikor az apjuk számonkérte ezért, fémrúddal esett neki.

2024. Május 31. 16:51, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 31. 07:42, péntek | Helyi

Énekel még Kodály Zoltán Magyarországa

Éneklő Ifjúság Minősítő Hangversenyt rendeztek a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskolában május 23-án.