Hírek
2017. December 31. 16:00, vasárnap |
				Helyi				
Forrás: Szabad Föld
				
				Gyomorvidító levesek
				A nagy szilveszteri eszem-iszom megviseli az embert, szükség van valami frissítőre, hogy az éjféli koccintás után is talpon tudjunk maradni.
A forró, gyógyító, fűszeres leves jólesik majd a megfáradt gyomroknak.
Ukrán korhelyleves
Hozzávalók:
- 50 dkg savanyú káposzta
 - 10 dkg kolozsvári szalonna - 1 vöröshagyma
 - 40 dkg sertésoldalas - só - szemes bors
 - majoránna - 1 púpos evőkanál rizs
 - 1 sós uborka - 1-2 szem kockacukor
 - 1 evőkanál liszt - 1 dl kefir - citrom a tálaláshoz
 
A savanyú káposzta szálait deszkán kisebb darabokra vágjuk. A káposzta levét félretesszük. A kolozsvári szalonnát felaprítjuk, tepertőt készítünk belőle, azután kiszedjük a zsírból. A zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, rádobjuk a káposztát és megdinszteljük. Ezután ráöntjük a káposztalevet, amit annyi vízzel egészítünk ki, hogy körülbelül 1,5 liter levesünk legyen. Beletesszük a szalonna tepertőjét meg a kisebb darabokra vágott oldalast. Sózzuk, frissen őrölt borssal, majoránnával fűszerezzük. Ha félig megfőtt, belefőzzük a megmosott rizst. Mielőtt tálalnánk, hozzáadjuk a vékony csíkokra szelt uborkát, és 1-1 kockacukorral enyhítjük a savanykás ízét. Végül a lisztet elkeverjük a kefirrel, és behabarjuk vele a levest. Citromkarikákkal díszítve kínáljuk.
Lencsés káposztaleves
Hozzávalók:
- 50 dkg savanyú káposzta
 - 10 dkg füstölt szalonna - 3 vöröshagyma
 - só - 1 kiskanál pirospaprika
 - 20 dkg lencse - 1 szál füstölt kolbász
 - 1-2 babérlevél - majoránna - borsikafű
 
	A savanyú káposztát átmossuk és apróra vágjuk. A füstölt szalonnát kis kockákra aprítjuk, azután egy fazékban kiolvasztjuk a zsírját. A szalonnazsírra rádobjuk és megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, azután megsózzuk, megszórjuk pirospaprikával és rátesszük a savanyú káposztát. Hozzáadjuk a megmosott lencsét, majoránnával, majd borsikafűvel és babérlevéllel fűszerezzük. Felengedjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, aztán fedő alatt lassú tűzön készre főzzük. A kolbászt kockákra vágjuk, s egy serpenyőben a saját zsírján egy kicsit megpirítjuk. Az elkészült levest összeforraljuk a pirított kolbásszal, azután forrón, friss kenyérrel és tejföllel tálaljuk.
	TIPP
	A lencsét nem szükséges beáztatni főzés előtt, mert „ledobja a ruháját”, vagyis kibújik a héjából. Nem kell sokkal tovább főzni áztatás nélkül sem, viszont így sokkal étvágygerjesztőbb végeredményt kapunk.
Ezek érdekelhetnek még
2025. November 03. 13:32, hétfő | Helyi
Át akarta verni a szolgáltatót és a rendőröket
A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság munkatársai csalás és hatóság félrevezetése miatt vádemelést javasolnak egy fiatal ellen, aki valamiért azt gondolta, hogy nem derül fény a csalásra.
2025. November 03. 11:56, hétfő | Helyi
Süti- és könyvvásár Tibike gyógyulásáért
Kiskunfélegyháza összefog egy kisfiú szívéért.
2025. November 03. 07:15, hétfő | Helyi
Labdarúgó NB I - Legyőzte a Zalaegerszeget és élre állt a Debrecen
A Debreceni VSC hazai pályán 2-1-es győzelmet aratott a Zalaegerszeg felett a labdarúgó Fizz Liga 12. fordulójának vasárnap esti zárómérkőzésén.
2025. Október 31. 10:54, péntek | Helyi
Emléktábla a Dr. Táby-féle iskola egykori tanítói és diákjai tiszteletére
2025. november 12-én, szerdán 13 órakor ünnepélyes keretek között avatják fel a Dr. Táby-féle iskola tanítói és diákjai emlékére készült emléktáblát.
