Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2016. Október 29. 12:03, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Gyújtsunk gyertyát és gondoljunk vissza rájuk méltóképpen

Gyújtsunk gyertyát és gondoljunk vissza rájuk méltóképpen

Mindenszentek és Halottak Napjának küszöbén minden ember erkölcsi kötelessége, hogy megemlékezzen elhunyt hozzátartozóiról, ismerőseiről.

Városunk elöljárói október 28-án járták körbe az első és második világháborúban elhunytak emlékműveit a Felsőtemetőben és a Hősök Parkjában, valamint Félegyháza díszpolgárainak végső nyughelyeit az Alsó- és Felsőtemetőben. Koszorúkkal és mécsesekkel emlékeztek meg nemcsak azokról, akik városunk történelmének kimagasló alakjai voltak, hanem azokról is, akik névvel avagy névtelenül életüket áldozták a világháborúban hazánkért.

A katolikus egyházban a Mindenszentek utáni nap a tisztítótűzben szenvedő lelkek emléknapja. Általános szokás szerint az előtte való nap délutánján, a „halottak estéjén” rendbe hozzák a sírokat; virágokkal, koszorúkkal feldíszítik, és az este közeledtével gyertyákkal, mécsesekkel kivilágítják, „hogy az örök világosság fényeskedjék” az elhunytak lelkének.

Elterjedt szokás szerint ezen az estén otthon is égett a gyertya, mégpedig annyi szál, ahány halottja volt a családnak. Gyújtsuk meg a gyertya mellé mi is a fényt a szívünkben és emlékezzünk méltóképpen az elhunytakra Mindenszentek napján.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:25, szerda | Helyi

Oldott hangulatban, lelkesen

A Batthyany Lajos Általános Iskolában április végén rendezték meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozást a nagycsoportos óvodások számára.

2024. Május 08. 10:22, szerda | Helyi

Nemzetközi gitárfesztivál

Lengyel Réka a Bécsi Nemzetközi Gitárfesztiválon szerepelt.

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.