Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Július 03. 07:35, szerda | Külföld
Forrás: mti

Hamarosan tilos lesz a dohányzás az ausztriai vendéglátóhelyeken is

Hamarosan tilos lesz a dohányzás az ausztriai vendéglátóhelyeken is

Az osztrák parlament kedden november 1-jei hatállyal megtiltotta a dohányzást a vendéglátóhelyeken. A törvény alól csak a kerthelyiségek és a szabadtéri vendéglátó egységek jelentenek kivételt.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt az egyetlen, amely a tervezet ellen szavazott. A párt szerint a teljes tilalom bevezetése fölösleges beavatkozás az emberek magánéletébe, és a vendéglősök méltánytalan megbüntetése.

A Don't smoke! (Ne dohányozz!) népszavazási kezdeményezés vezéralakjai, az orvosi kamarát vezető Thomas Szekeres és a ráksegélyszolgálatot irányító Paul Sevelda üdvözölte a szavazás eredményét.

„Köszönjük mindenkinek, aki támogatott minket ezen a rögös úton” – hangsúlyozták. A petíciónkat aláíró, „csaknem 900 ezer osztrák állampolgár támogatása nélkül ez nem valósulhatott volna meg” – tették hozzá.

A dohányzási tilalom eredetileg tavaly május 1-jén lépett volna életbe, de az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt alkotta koalíciós kormány szabadságpárti nyomásra visszatáncolt az előző kabinet ígéretétől. A néppárti-szabadságpárti koalíció bukását követően azonban újra napirendre került a javaslat.

A törvény értelmében a jövőben tilos lesz a dohányzás az összes olyan nyilvános helyen, ahol ételt és italt állítanak elő, dolgoznak fel, adnak ki vagy fogyasztanak. A tilalom a vízipipára és az elektromos cigarettára is vonatkozik. A dohányzók eddig elkülönített helyiségekben hódolhattak szenvedélyüknek az ausztriai éttermekben és bárokban.

A döntést számos képviselő üdvözölte, és Brigitte Zarfl egészségügyi miniszter is megköszönte a kezdeményezés széles körű támogatását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.