Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 09. 21:14, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Havazás - A BM nyilvánosságra hozta a helyzet kezelésével kapcsolatos kimutatását

Havazás - A BM nyilvánosságra hozta a helyzet kezelésével kapcsolatos kimutatását

A Belügyminisztérium (BM) kedden nyilvánosságra hozta a március 14-én kialakult rendkívüli időjárási helyzet kezelésével kapcsolatos kimutatását, Pintér Sándor miniszter erre előzőleg az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén tett ígéretet.

Az MTI-hez eljuttatott táblázat szerint a rendkívüli időjárási helyzetben több mint 14 ezer ember rekedt az utakon, közülük a legtöbben Komárom-Esztergom (5386), Fejér (3366) és Győr-Moson-Sopron (1772) megyében. A feltüntetett adatok azt mutatják, hogy a legkisebb fennakadást Csongrád és Nógrád megyében, valamint a fővárosban okozta a márciusi hóhelyzet.
Az országszerte kimentett járművek több mint felét, összesen 4488-at Komárom-Esztergom megyében regisztrálták. Fejér megyében 1530, Győr-Moson-Sopron megyében több mint 840 járművet kellett kiszabadítani hó fogságából.
A BM adatai szerint a hó 146 települést zárt el a külvilágtól, a legtöbbet Győr-Moson-Sopron (46), Fejér (26), Somogy (23) és Veszprém (19) megyében. A lezárt, járhatatlan útszakaszok több mint harmada, összesen 100 Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érintette.
A kimutatás tartalmazza azt is, hogy a rendkívüli időjárási helyzetben a hatóságok összesen 195 nyilatkozatot tettek, 388 közlemény született.
A táblázat emellett megyékre lebontva és összesítve is tartalmazza a meteorológiai szolgálat által kiadott citromsárga, narancssárga és piros riasztások járásonkénti számát, és kitér arra, hogy 190 helyen volt forgalomtorlódás, a tűzoltók pedig 1692-szer avatkoztak be.
A kimutatás szerint az egyes megyékben és a fővárosban összesen 268 melegedőhelyet nyitottak, azokban csaknem 16 ezer embert helyeztek el.
Kiderül az adatokból, hogy az áramszolgáltatási problémák 135 településen több mint 318 ezer fogyasztót érintettek 3-78 órán át, míg a vízszolgáltatás kimaradása 18 település csaknem 90 ezer fogyasztóját sújtotta 3-32 órán keresztül.
Pintér Sándor az Országgyűlési honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén számolt be a rendkívüli időjárási helyzet kezeléséről szóló 6 és fél oldalas belügyminisztériumi jelentésről. Közölte, hogy ezen felül rendelkezésre állnak a több száz, illetve több ezer oldalas műveleti naplók is. Ezek megtekintésére Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa jelentkezett is, és a bizottság szocialista tagjai is jelezték, hogy bővebb tájékoztatásra tartanak igényt.
A miniszter elmondta, hogy külön felmérést végeztetett arról: az állampolgárok hogyan ítélték meg a mentési munkálatokat. Közlése szerint az eredmény Hajdú-Bihar megyében volt a legjobb, ahol sokakat - csaknem 54 ezer embert - érintett az áramszolgáltatás kimaradása, itt az emberek 76 százaléka kifejezetten jónak vagy nagyon jónak találta a helyzet felszámolását. A legrosszabb eredmény közepes lett, ez a fővárosban született.

Címkék: Kormány-havazás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során