Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Szeptember 26. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Hétvégi programnak is kitűnő: a gombaszedés!

Hétvégi programnak is kitűnő: a gombaszedés!

Rögtön egy figyelmeztetéssel kezdjük: mielőtt a szabadban gyűjtött gombát elfogyasztanátok, mutassátok meg őket gombaszakértőnek!

Rögtön egy figyelmeztetéssel kezdjük: mielőtt a szabadban gyűjtött gombát elfogyasztanátok, mutassátok meg őket gombaszakértőnek! Nem csak a színes gombák lehetnek mérgezőek, és nem minden finom illatú gomba ehető! Ha betartod az alapszabályokat jó kis móka lehet a gombaszedéssel egybekötött természetjárás!

Tévhitek a mérgező gombákkal kapcsolatban:
A mérgező gombától befeketedik az ezüst kanál
Ez egy tévhit, a kanál nem a méreganyagtól, hanem a romlott ételtől színeződhet el.

Ha elszíneződik a húsa, mérgező
Tévhit! Az ehető gombák között is van olyan fajta, amely bebarnul, miután felszeleteltük. Sőt, ez a jelenség nagyon gyakori.

A rágcsálók nyomai azt jelentik, a gomba nem mérgező
Ez is egy tévhit! Ha úgy látjuk, a gombát valamilyen kisállat vagy esetleg egy-két csiga már megkóstolta, az még nem biztosíték arra, hogy az a gomba emberek számára is fogyasztható. Az ilyen telepeket inkább teljesen kerüljük el, ne szedjünk belőle (egyéb fertőzésveszély miatt se)!

Az illat, a szín, az íz is árulkodó
Ez így van, de csak akkor segítenek ezek, ha részletesen ismered a mérgező gombák megkülönböztető jegyeit. Ahogy a bevezetésben is írtuk, a normál kinézetű és barna színű gombák is lehetnek mérgezőek, illetve nem fogyasztható minden jó illatú és jó ízű gomba.

Ismerd fel a gyilkos galócát!
Csak akkor indulj gombavadász akcióra, ha legalább a gyilkos galócát felismered. Így néz ki:

Tájékozódjunk a lelőhelyekről!
Először is tudjuk meg, hogy abban az évszakban, hónapban milyen gombákra bukkanhatunk, s milyen területet kedvelnek ezek. Eső után pár nappal kerekedjünk fel, és hajnalban induljunk. A lelőhelyet mindig jegyezzük meg, mert a gomba bevizsgálásakor is fontos lehet. Nemcsak a talajon, hanem a fákon is kereshetünk finomságokat.

Csak az étkezésre alkalmas példányokat szedjük le!
A túl száraz vagy túl nedves, a túl fiatal és a túl öreg példányok nem alkalmasak arra, hogy begyűjtsük őket.

Hogyan szedd le?
A gombákat egy éles késsel leválasztjuk a tönktől. Egy-két példányt azonban egészben érdemes leválasztani (kifordítani a talajból), majd a helyét avarral letakarni, hogy a telep tovább szaporodhasson. A gombavizsgáló ezekkel könnyebben beazonosíthatja a fajtát.
A gombáról érdemes a helyszínen eltávolítani a földet egy szivaccsal, a lemezek közül is ütögessük ki finoman, vagy egy ecsettel is próbálkozhatunk.

Papírzacskóban vagy papírdobozban tárold!
A gyűjtés során érdemes kosárba szedni a gombákat, majd papírzacskókban vagy papírdobozokban elkülöníteni, hogy tudjon levegőzni. Lelőhely és fajta szerint csoportosítsuk őket. Ne tároljuk sokáig, mert a gomba hamar megromlik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.