Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 09. 14:47, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Hetvenéves a tragikus sorsú zseni

Hetvenéves a tragikus sorsú zseni

Január 8-án lesz hetvenéves Stephen Hawking angol elméleti fizikus, matematikus, kozmológus, tudományos író. A betegsége miatt tolószékhez kötött Hawking napjaink talán legismertebb tudósa.

Tanulmányait az oxfordi egyetemen kezdte, majd Cambridge-ben folytatta, és alig húszévesen megszerezte a doktori fokozatot. Tanárai, akikkel éreztette szellemi fölényét, nehezményezték különc viselkedését is, így Hawking a záróvizsgán majdnem megbukott, és szóbeli vizsgára kényszerült. Harmincéves korában gyógyíthatatlan betegséget (Lou Gehrig-kórt) diagnosztizáltak nála, amely a mozgató idegpályák elsorvadásához vezet, akkor egy évet adtak neki… Hawking ma is él, bár teljes némaságra kényszerülve, a külvilággal egy kerekes székére erősített, ujjakkal, majd a bénulás előrehaladta után fej- és szemmozdulatokkal vezérelhetővé tett beszédszintetizátor segítségével kommunikál. A tudós a napokban álláshirdetésben keresett asszisztenst hangja hallhatóvá tételéhez, egy elektronikus beszélőrendszer kifejlesztéséhez. A „világegyetem urának” is becézett tudós azon fáradozik, hogy a relativitáselméletet ellentmondásmentes elméletben hangolja össze a kvantummechanikával.

Elsősorban a világegyetem keletkezése, a Big Bang teória, valamint a „fekete lyukak” problémája foglalkoztatja. Szerinte ezek mégsem olyan feketék, vagyis hőmérsékleti sugárzásuk, párolgásuk van (a jelenséget róla nevezték el a fizikában), emiatt energiájuk és tömegük csökken, s végül összeomlanak. Az univerzum létrejöttével kapcsolatban arra jutott, hogy valójában nincs is kezdete, vagyis úgy kell elképzelni, mint ahol „a tér és idő határtalan, zárt felületet alkot”. Kutatásai „melléktermékeként” azt a sokak számára kiábrándító tételt is felállította, hogy időutazás nem, illetve csak filmekben és regényekben lehetséges. Egy közelmúltban tett nyilatkozata szerint azonban a legnagyobb rejtélyt számára mégis a nők jelentik, ez a kérdés foglalkoztatja leginkább. Kétszer nősült, első feleségétől három felnőtt gyermeke van, másodszor 1995-ben egyik ápolónőjét vette el. Hawking nevét az 1988-ban megjelent, Az idő rövid története című, laikusok számára is élvezhető tudományos könyv tette széles körben ismertté. A kötetet negyven nyelvre fordították le, harmincmillió példány kelt el belőle, és tudományos mű esetén rekordot jelentő 237 hetet töltött a Sunday Times sikerlistáján. (Az asztrofizikust „a fizika popsztárjának” is nevezik, mert rajzfilmekben, sorozatokban, lemezeken is szerepelt, hogy népszerűsítse a tudományt.) 2001-ben jelent meg Az univerzum dióhéjban című munkája, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberi fajnak nincs jövője, ha nem terjeszkedik a világűrben. A súlytalanság érzését ő is megtapasztalta öt éve, egy átépített repülőgép fedélzetén.

Két éve megjelent, A nagy terv című könyve azért kavart vitát, mert azt fejtette ki benne: a világegyetem keletkezése a fizika törvényeivel megmagyarázható, így nincs szükség a Teremtőre. Hawking számos kitüntetés birtokosa, 32 évesen lett a brit Királyi Akadémia tagja, 37 évesen kapta meg Cambridge-ben azt a tanszéket, ahol Newton is tanított.

A súlyos beteg, de töretlen munkakedvű tudós a Cambridge-i Egyetemen vezetője a relativitáselmélettel és gravitációval foglalkozó csoportnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során