Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2015. Június 06. 17:00, szombat | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Hogyan fogyhatunk alvás közben

Hogyan fogyhatunk alvás közben

Az alvás közbeni fogyás szabályai testünk bioritmusán alapulnak, hiszen a nappalok és éjszakák váltakozásához, azaz a nyugalmi és aktív szakaszokhoz idomult a szervezetünk is.

Az alvás közbeni fogyás szabályai testünk bioritmusán alapulnak, hiszen a nappalok és éjszakák váltakozásához, azaz a nyugalmi és aktív szakaszokhoz idomult a szervezetünk is. Ez annyit jelent, hogy az egyes napszakokban különböző tápanyagokra van szükségünk. Nappal például energia, azaz szénhidrát kell az izmok és az agy működéséhez.

Reggel (gabona és gyümölcs)
A nap első étkezését semmiképpen sem szabad kihagyni. Az éjjeli koplalás után szénhidrátra van szüksége a szervezetnek, hogy a nappali agytevékenységhez elegendő glükóz álljon a rendelkezésére. Jöhet tehát a müzli, a kenyér, a zsömle, lehetőleg teljes kiőrlésű. Ízesítheti lekvárral, mézzel, mogyorókrémmel és zöldségekkel. A friss gyümölcs is kiváló választás a müzli mellé, mert amellett, hogy a benne lévő cukor energiával tölt fel, a vitaminok támogatják az immunrendszert is. A gyümölcsöket gyümölcslével is kiválthatjuk, a grépfrút-, az alma- vagy ananászlé felpörgeti az anyagcserét. Reggelente hanyagoljuk az állati eredetű élelmiszereket (tejet, tejtermékeket, felvágottakat), mert megterhelik a hasnyálmirigyet. A növényi eredetű fehérje (pl. szójatej, mandulatej) megengedett.
A magok értékes zsírokhoz és magnéziumhoz juttatják a szervezetet. Naponta 20-30 grammnyit nyugodtan megehetünk ezekből. A kesudió, a mandula, a dió és a mogyoró nagyon jól kiegészítik a reggelit. A teát és a kávét cukorral is édesíthetjük, a tejet, a kakaót a tejeskávét felejtsük el ebben a napszakban.

Dél (mindent szabad)
A hüvelyesek, a borsó, a lencse sok szénhidrátot tartalmaznak, de növényi fehérjékben is nagyon gazdagok. A tészta – bár nem diétás étel – a nap közepén engedélyezett (kb. 120 gramm), mehet rá bármilyen szósz és sajt is. A krumpli az állati eredetű ételek tökéletes kiegészítője. Hússal, túróval, vagy tojással emelik az étkezés biológiai értékét. Rizs és jó köretnek, az azonos mennyiségű kenyérhez képest harmad annyi kalóriát tartalmaz.
Egyébként ez utóbbi sem tilos, ha csak egy szendvicsre van idő délben, az sem gond. Lehetőleg teljes kiőrlésű pékáru legyen, mert ezek lassabban szívódnak fel, így könnyebb kibírni majd vacsoráig.
Használjunk bátran zöldfűszereket! A legjobbak a friss növények, mert a bennük lévő illóolajok és keserűanyagok felpörgetik az anyagcserét. Valami édes jólesne ebéd után? Együnk egy adag gyümölcsöt túróval vagy mézzel. A gyümölcssaláta, a puding is remek nassolnivalók.

Este (hal, tojás, felvágott)
Az esti étkezés meghatározó az éjszakai zsírbontás tekintetében. A legjobb, ha az időpontja 5 és 7 óra közé esik. Ha ilyenkor már nem eszünk szénhidrátot, akkor a szervezet a lerakódott zsírból meríti az energiát alvás közben.
A hal és a húsok kiváló fehérjeforrások.
A lazacban, heringben, tonhalban található olajok csökkentik a vércukorszintet, és elnyomják az étvágyat.
A tojás mindig jó választás estére, szerencsére mára már megdőlt az a tévhit, hogy emeli a koleszterinszintet.
Ha salátát ennénk, lehetőleg extra szűz olivaolajat locsoljunk rá, hogy elősegítsük a vitaminok felszívódását. A repceolaj is gazdag telítetlen zsírsavakban, és ideális arányban tartalmazza az omega-3 és 6 zsírsavakat.
Egyes zöldségekből annyit ehetünk, amennyit csak bírunk, hiszen sok vizet tartalmaznak, kalóriát viszont alig. A paprikát, a gombát, a brokkolit, a póréhagymát, a paradicsomot, a káposztát és salátaféléket válasszuk, a kukoricát, a répát, a céklát és a tököt inkább ne.
Finom sajtokkal is feldobhatjuk a vacsorát, de figyeljünk arra, hogy minél kevesebb zsírt tartalmazzanak.

Tartsuk szem előtt a következő szabályokat:
- Napközben és este kalóriamentes italt (pl. víz, üres tea) igyunk. Ne feledjük: naponta legalább két liter folyadékra van szüksége a szervezetnek.
- Ügyeljünk arra, hogy az étkezések között öt óra elteljen, így kihasználhatjuk az anyagcserénk természetes ritmusát, és éjszaka biztosan beindul a zsírbontás.
- 8 óra alvás, egy teaszünet napközben, pici relaxálás: ezek mind csökkentik a kortizol és az adrenalin nevű stresszhormonok szintjét, amelyek befolyással bírnak az anyagcserére.
- Alkalmanként beiktathatunk egy-egy kalóriadúsabb napot, de másnap csak reggelire együnk szénhidrátot, ebédre és vacsorára már ne. Két fehérjében dús étkezés kiegyenlíti az előző napi bűnözést.

Címkék: életmód, alak, fogyás, tanács

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat:

2024. Május 12. 08:54, vasárnap | Életmód

Krausz Ferenc: Magyarországon vannak olyan projektek, amelyekkel világszínvonalú eredményeket lehet elérni

Magyarországon vannak olyan projektek, amelyekkel hazánkban is legalább olyan esélyekkel lehet világszínvonalú eredményeket elérni, mint külföldön