Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2014. December 26. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Hogyan készül a műjégpálya

Hogyan készül a műjégpálya

Ki ne mélázott volna el azon a városunkban működő koripálya láttán, hogyan készült és miért nem olvad el rajta a jég, ha szinte tavaszias az idő még így karácsony táján is.

Ki ne mélázott volna el azon a városunkban működő koripálya láttán, hogyan készült és miért nem olvad el rajta a jég, ha szinte tavaszias az idő még így karácsony táján is.

Azok, akik kíváncsiskodva nap mint nap arra vették útjukat, hogy kilessék a kulisszatitkokat, talán pár mozzanatot ellestek a műjégpálya kialakításából, akik viszont csak távolról mustrálták, eláruljuk a jégkészítés módját. Legalábbis a szegedi műjégpálya elkészüléséről beszámol nekünk Páger Zoltán, a létesítmény vezetője.

Páger Zoltán, a szegedi műjégpálya létesítményvezetője

A jég alatt hőszigetelt, nyolc centiméteres hűtőbeton fekszik (nálunk ez, mivel mobil jellegű pályáról van szó: homok), benne pedig egy olyan csőrendszer, amelynek folyadékát ammóniás hűtőrendszer hűti le a megfelelő hőmérsékletre. A szezonkezdéskor fokozatosan, lépésről lépésre alakítják ki a 6–10 centiméter vastag jégfelületet a 60 méter hosszú, 30 méter széles pályán. – A legelső alkalommal egy permetezőfejjel végigpermetezzük a betont, ha a víz ráfagyott, még kétszer-háromszor megismételjük ugyanezt.

Utána slaggal engedjük fel a vizet egyenletesen. Körülbelül két centiméteres jégvastagságnál lemeszeljük, fehérre varázsoljuk a pályát, majd újra belocsoljuk. Ezt követően kerülnek fel a hokimérkőzésekhez szükséges csíkozások, a színeket papírvászon anyaggal visszük fel, és vizes permettel ráfagyasztjuk a jégre. Végül újra slaggal locsoljuk be a pályát, míg el nem érjük az optimális vastagságot – magyarázza Páger Zoltán, megjegyezve, hogy a beton hűtése hosszadalmas folyamat. Óránként maximum 0,4 Celsius-fokkal hűthetik, hogy a csövek ne szakadjanak ki. Mínusz 6-7 fokos betonhőmérsékletnél kezdik el a pályát locsolni.

Amikor a teljes, 1800 négyzetméteres jégfelület elkészül, rámegy a jégfelújító gép. A traktorra emlékeztető, csendesen dolgozó kocsi egy körülbelül ezerliteres tartályt hordoz, langyos vizet visz fel a pályára, leszedi a fölösleget, megszünteti az egyenetlenségeket, és tükör felszínű jeget készít. Naponta többször „köröz" a pályán a közönségidők szünetében.

Tehát nem kevés munkával sikerül sportolásra alkalmassá tenni egy-egy ilyen létesítményt és az előkészületek mellett a karbantartásra is nagy figyelmet kell fordítani. Mindez együttesen nálunk is megvalósult idén a városközponban, a taxiállomás helyén.

Forrás: delmagyar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak:

2024. Április 30. 08:40, kedd | Helyi

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).