Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Április 08. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Humor és kézfogás - sok mindent elárulnak rólunk

Humor és kézfogás - sok mindent elárulnak rólunk

A humor nem csak a társas és baráti kapcsolatok kovásza, de pajzsot jelent a mindennapi frusztrációval, a munkahelyi stresszel és konfliktusokkal szemben is; a túlélés eszköze, különösen új élethelyzetekben - mutat rá Szűcs György pszichológus, a viselkedéstudomány szakértője. A Rádió Orientnek nyilatkozó szakértő az élethelyzetek tudatos felfogásáról és alakításáról is beszélt - hiszen egyetlen kézfogás is dönthet két ember hosszú távú viszonyáról.

Szűcs György pszichológia iránti érdeklődése a középiskolás évek alatt kezdődött, egészen konkrétan egy pénztárcalopási ügy felderítéséhez kapcsolódott. “Volt egy tanárunk, aki kiküldött mindenkit a tanteremből, majd egyesével hívott be, mutatott egy pénztárcát és a pulzusunkra tette a kezét. A vizsgálat eredménye, hogy meglett a pénztárca. Ez mély nyomokat hagyott bennem” – idézi fel a kezdeteket a pszichológus. Érdeklődése nem állt meg az alapoknál, PhD dolgozatát az emberi kapcsolattartásról írta.

Azóta több szakkönyvet is jegyzett, többek között az ő szerzeménye a Magánnyomozók kézikönyvének kapcsolatteremtésről szóló fejezete, amely a nyomozói szolgáltatások reklámjához ad célszerű tanácsokat. Munkáiban rendszeresen foglalkozik a gyors kapcsolatfelvételek során kialakuló élethelyzetekkel, a bemutatkozás, ismerkedés buktatóival, illetve előnyünkre fordítható helyzeteivel is Különösen fontos első találkozásoknál a nonverbális kommunikáció, azon belül is például a kézfogás. “A kézfogásnál két bőrfelület találkozik, és viszonyrendszerek teremtődnek a találkozásban. Kiderül, hogy milyen ez a viszonyrendszer, mennyire domináns a partner, milyen a távolság az egyes felek közt, vagy hogy a partner mennyire szorong.”

A nonverbális üzenetek mellett mindenki számára érdemes foglalkozni a hazugság kérdéskörével is, hiszen nap mint nap, munkahelyen és magánéletben egyaránt találkozhatunk vele. “Sokszor a manipulációt negatív fogalomként értelmezik, de az is életünk része. Nagyon érdekes, hogyha a rendszerére bontjuk, akkor az önzetlen hazugság milyen jól működik a párkapcsolatban” – magyarázza a szakértő.

A szakértő WIFI Hungary magyarországi csapatában trénerként is tevékenykedik, ahol a tavalyi évben pályázatával különdíjat nyert a nemzetközi versenyen. Módszerének lényege, amely elsősorban, de nem kizárólagosan vezetőknek hasznos, a humor jelentőségének a felismerése. “A humor, bármilyen csoportba is kerül az egyén, segít az alkalmazkodásban. Ez kulcsfontosságú, mert egy szorongó ember is fog ilyen helyzetbe kerülni új iskola vagy munkahelykeresés, változtatás során” – mondja a pszichológus.

A humor a leghatékonyabb frusztráció-szabályozó: a szocializáció során elengedhetetlenül fellépő indulat feloldásának eszköze lehet. Köznapi esetet, említve, sokkal kevésbé leszünk idegesek az orvosnál, ha az orvos a súlyos, fájdalmas tényeket kellemes humorral kezeli - hozott példát a humor feszültségcsillapító hatására Szűcs György.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.