Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. December 28. 09:26, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Húszezer tanár fizetése nő

Húszezer tanár fizetése nő

Az ideinél 38 milliárd forinttal jut több pénz jövőre a pedagógusbérek emelésére, és 22 ezer tanár fizetése már januártól legalább nyolc százalékkal nő – írja a Magyar Nemzet.

Az idei év nagy eredménye a másfél milliárdos megtakarítást jelentő állami tankönyvellátás bevezetése.

A pedagógus-életpályamodell újabb ütemének bevezetése, a tankönyvellátás állami kézbe vétele, a kollektív szerződés hatálybalépése, az óvodai férőhelyek bővítése, a Nemzeti Pedagógus Kar megalakulása és az állami iskolafenntartó racionalizálása voltak a 2014-es év legfontosabb eseményei a köznevelésben. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) illetékes államtitkársága közölte a lappal: a pedagógusbérek rendezésére fordított idei, több mint 150 milliárd forintot jövőre 38 milliárdos pluszforrás követi. A többletből 2015 szeptemberében átlagosan legalább 3-4 százalékos újabb növekményre számíthat a 160 ezer pedagógus. Közülük az a 22 ezer fő, aki idén sikerrel vett részt minősítésen, s így jövőre Pedagógus II. vagy Mesterpedagógus fokozatba lép, már januártól több pénzt kaphat kézhez: a kategóriaváltók a mindenkit megillető emelésen túl már év elejétől legalább nyolcszázalékos keresetnövekedésre számíthatnak. A fizetésemelés 2015-től kiterjed a szakképzett pedagógiai asszisztensekre is, a minősítési rendszer pedig egyszerűbb lett: átláthatóbbak a követelmények, kevesebb dokumentumot kell feltölteni a portfólióhoz.

Az idei év fontos eredményei közt emelte ki az államtitkárság az óvodáztatási korhatár leszállításának előkészítését. Ősztől hároméves kortól kötelező lesz óvodába járatni a gyereket, ám jóval több férőhely szükséges. E célra hazai forrásból idén 850 milliót különítettek el, ami húsz településen 897 új férőhelyhez elég. Uniós pályázatok révén további 5850 óvodai hely létesítésére nyílt lehetőség márciusig, amiből 2813 megvalósult.

Idén lépett hatályba a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) között megkötött kollektív szerződés. Legfontosabb eleme a túlórapénzek egységes kifizetésének biztosítása. Igaz, az új munkaidő-számítás miatt csak kimondottan magas terhelés mellett jár túlóradíj, így kevesen részesültek benne. Lapunk úgy tudja, a szerződés hatálya alá tartozó 130 ezer közalkalmazottból csak mintegy nyolcezren kaptak túlórapénzt. A kollektív szerzőzés megnyitotta a cafetériajuttatás lehetőségét is, de ezt a Klik nem túl fényes anyagi helyzete miatt 2014-ben nem tudták kiharcolni az érdekvédők. Újdonság volt a Nemzeti Pedagógus Kar megalakulása is, amely szintén nem volt túl sikeres: a tisztviselő-választásban csak a tanárok tíz százaléka vett részt, és több megyében többszöri nekifutásra sikerült megválasztani a helyi vezetőket.

Pozitív fordulat viszont, hogy a kormány felismerte az állami iskolafenntartás túlkapásait, és nyáron elindult a Klik finomhangolása. A központ vezetését lecserélték, és megkezdődött a megyei, járási tankerületek erősítése, hogy a gördülékeny napi ügyintézéshez szükséges döntések az iskolákhoz közel születhessenek meg. A kormány év közben több alkalommal nyújtott tíz-húsz milliárdos azonnali gyorssegélyt a 480 milliárd forintos büdzséjű Kliknek, és a központ költségvetését ötvenmilliárddal meg is növelték: 2015-ben több mint 530 milliárd forintból gazdálkodhatnak.

Idén debütált az állami tankönyvrendszer is, az államtitkárság szerint komoly eredmény, hogy 700 ezernél is több gyereknek jár ingyen a tankönyvcsomag.

Január óta a kiadás és a terjesztés is állami kézben van, a tankönyvek fejlesztéséért és kiadásáért az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az állam által megvásárolt Apáczai Kiadó, s a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó felel, a terjesztést a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. végzi. A kiszállítás döcögősen ment, december elején is ezres nagyságrendben hiányoztak könyvek az iskolákból, ám az állami rendszer olcsóbb a piaci alapú ellátásnál. Az átvett kiadók könyvei átlagosan 15 százalékkal kerülnek kevesebbe, s megjelentek a kísérleti tankönyvek is, melyek 50-70 százalékkal olcsóbbak más kiadványoknál.

Összességében az állami tankönyvellátás az Emmi szerint már idén másfél milliárd forintos megtakarítást eredményezett, ebből egymilliárdot a költségvetés spórolt meg, félmilliárd pedig a családok zsebében maradt. A térítésmentes ellátás kiterjesztése folytatódik: a 2015/2016-os tanévben már három évfolyamnak (s a rászorultsági alapon támogatott diákoknak) jár ingyen a könyvcsomag, összesen 750 ezer tanulónak.

mno.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár