Hírek
2015. Március 29. 20:00, vasárnap |
Belföld
Forrás: origo.hu
Idén drágább a húsvéti bárány

A tavalyinál mintegy 15-20 eurócenttel drágább a magyar húsvéti bárány kilója az idén, az exportszállítások azonban a legjobb esetben is a múlt évi szintet érhetik csak el.
A tavalyinál mintegy 15-20 eurócenttel drágább a magyar húsvéti bárány kilója az idén, az exportszállítások azonban a legjobb esetben is a múlt évi szintet érhetik csak el - közölte Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke.
2014-ben 2 héttel később volt húsvét, mint most, emellett az olasz piac a magasabb átlagsúlyú bárányokat igényli. Kereslet főként a 20-27 kilogramm közötti állatokra van. A kiszállított húsvéti bárány mennyisége várhatóan mintegy 110-120 ezer darab lesz. Ez a magyar éves bárányexport 16-20 százaléka.
10 milliárdos üzlet
A bárányok eladásából évente mintegy 10 milliárd forint származik. A húsvéti bárány legnagyobb hányada, mintegy 95 százaléka olasz export, de érkezik bárány Magyarországról Boszniába, Horvátországba, Libanonba, Ausztriába, Németországba, Japánba és Franciaországba is.
Az exportra kerülő bárányok száma évente mintegy 530-550 ezer. A bárányexport a hazai vágóbárány 99 százalékát teszi ki. Magyarországon jelenleg 895 ezer anyajuh és növendék jerke van - közölte a terméktanács elnöke.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 30. 07:52, szerda | Belföld
Zsigó Róbert: május második felében lesz döntés az árréscsökkentés fenntartásáról
Amikor a kormány bevezette az árréscsökkentést, úgy döntött, hogy május 31-ig tartja azt fenn, ezért május második felében értékeljük és döntünk arról, hogy folytatjuk-e az árréscsökkentést
2025. Április 29. 07:32, kedd | Belföld
Közösen népszerűsíti Magyarországot az Emirates és a Visit Hungary
Közösen népszerűsíti Magyarországot az Emirates és a Visit Hungary a beutazó turizmus fellendítése érdekében - közölték a felek az MTI-vel hétfőn.
2025. Április 29. 07:30, kedd | Belföld
Ukránoktól félti a magyar munkahelyeket Orbán Viktor
Ukrajna európai uniós tagságának kérdése eldönti, hogy milyen lesz a mai fiatalok következő 20 éve, a legaktívabb, legproduktívabb, legígéretesebb két évtizede