Városlista
2025. augusztus 3, vasárnap - Hermina

Hírek

2017. Április 29. 18:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Idő kell a trappistának!

Idő kell a trappistának!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Szupermenta terméktesztjén ezúttal a trappista sajtokat vizsgálta, összesen 26 terméket.

Biztonsági és minőségi szempontból egyaránt ellenőrizték a tételeket. Laboratóriumban megmérték 5 trappista sajt laktóztartalmát is. A szakemberek néhány jelölési hibán kívül mindent rendben találtak.

18 magyar és 8 külföldi előállítású, összesen 26 trappista sajt átfogó vizsgálatát végezték el a NÉBIH munkatársai. Zsírtartalom szempontjából 19 zsíros, 5 félzsíros és 2 zsírszegény terméket teszteltek, melyek között 1 laktózmentes is szerepelt. A szakemberek mikrobiológiai és analitikai szempontból is ellenőrizték a tételeket. A lisztéria és penészvizsgálatokon túl, a zsír-, szárazanyag, esetleges növényi zsírtartalom mérésére is sor került. 10 mintánál megvizsgálták a nitrát-, 7-nél a nátrium-klorid és 5-nél a laktóztartalmat. Az élelmiszerbiztonsági szempontoknak valamennyi vizsgált trappista sajt megfelelt. Növényi zsír jelenlétét sem mutatta ki a laboratórium.

Az elvégzett ellenőrzések és számítások alapján minden termékeknél megfelelő volt a csomagoláson feltüntetett zsírfokozat és az állományjellemző (félkemény) csoport besorolása. A vizsgált sajtok teljesítették a Magyar Élelmiszerkönyv minőségi követelményeit is. A NÉBIH laboratóriumában megmérték az egyetlen laktózmentesként jelzett sajt, továbbá másik négy, hosszan érlelt sajt laktóztartamát is. Valamennyi termék laktóztartalma a kimutathatósági határérték alatt volt (<0,1g/100g). A nitrát és nátrium klorid vizsgálatok eredményei is megfelelőek voltak.

10 trappista sajtnál találtak a NÉBIH szakemberei jelölési problémát. Főként a tápértékjelöléssel akadtak gondok. A hiányosságok miatt a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti a hatóság, és kötelezi őket a hibák kijavítására. A kedveltségi vizsgálaton laikusok és szakértők értékelték a termékek külső megjelenését, színét, ízét, illatát és állományát.
A kóstolók pontozása alapján a hosszú, 6 hetes érlelésű, Mizo trappista sajt végzett az élen. A második legkedveltebb volt a lengyel előállítású, Food&Drinks Hungary Kft. által forgalmazott trappista sajt, míg harmadik a 35 napig érlelt Fino 1889 termék lett.

Címkék: NÉBIH, sajt, trappista

Ezek érdekelhetnek még

2025. Augusztus 03. 08:36, vasárnap | Helyi

Félegyházi Napok 2025

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata szeretettel meghívja Önt és kedves családját a 2025. augusztus 19-20-án megrendezésre kerülő FÉLEGYHÁZI NAPOK programjaira.

2025. Augusztus 03. 08:19, vasárnap | Helyi

„Minden település számít” Újabb közlekedési beruházást adtak át

Cél, hogy minden vármegyei településre, a legkisebbekre is jusson támogatás

2025. Augusztus 03. 08:18, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2025. augusztus 3. - ÉVKÖZI 18. VASÁRNAP

2025. Augusztus 03. 08:17, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2025. augusztus 3. - ÉVKÖZI 18. VASÁRNAP