Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Február 14. 14:00, szombat | Belföld
Forrás: Világgazdaság

Időzített bomba a belvíz

Időzített bomba a belvíz

A 125 hektárnyi elöntött vidék mellett 1,3 millió hektáron vízzel teljesen telített a föld, vagyis egy kevés csapadék is egybefüggő vizet eredményezhetne a hazai termőterület közel ötödén.

Szakértők a 2010-es évre emlékeztetnek, amikor félmillió hektár volt víz alatt, napokon, heteken belül újra itt tarthat az ország.

Az elmúlt napokban enyhén csökkent a belvízzel elöntött földterület nagysága, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) összesítése szerint 123 ezer hektár van víz alatt, ennek nagyjából fele a vetés és szántó. Az OVF közlése szerint 195 szivattyútelep üzemel, a napi átemelt vízmennyiség 7,9 millió köbméter, a védekezésben 781-en vesznek részt. A vízügyi igazgatóságok gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, szükség szerint szabályozzák.

A belvízvédelemben dolgozók heroikus munkájának dacára könnyen előfordulhat, hogy a helyzet drámaian romlik néhány napon, vagy héten belül. Ha ugyanis csak egy kevés csapadék is érkezik, a belvízzel elöntött területek nagysága nagymértékben megnőhet. Egy február 3-án kelt helyzetjelentés szerint az országban több mint kétmillió hektárt kitevő tavaszi vetésterületből csaknem 730 ezer hektárnyi teljesen telítődött. Ez azt jelenti, hogy még nincs egybefüggő belvíz a területen, de a föld már nem tud több nedvességet befogadni.
Az őszi vetésterület sem áll sokkal jobban: itt 600 ezer hektárt meghaladó átnedvesedett területről van szó. Ezekre a földekre egy újabb eső már valódi sorscsapásként hullana. „ha a most következő napokban akár csak kevés, napi 5-10 milliméter eső esne, már akkor is egybefüggő belvíz alakulhatna ki az átnedvesedett területeken, hiszen több vizet már nem képes elnyelni a föld” – mondta el lapunknak Vancsura József. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hangsúlyozta: természetesen nem arról van szó, hogy ezen az összesen 1,3 millió hektárnyi földön feltétlenül belvíz alakulna ki, „de ha csak a felén így lesz, már az is nagyon sok”. Ez a telített terület az egybefüggő belvízzel együtt már csaknem másfélmillió hektárt tesz ki. Összehasonlításul: Magyarországon hozzávetőleg 4,8 millió hektárnyi szántót művelnek.
A legkomolyabb gond az őszi búza vetésterületén alakulhat ki. Itt a belvízzel borított terület nagysága 40 ezer hektárnál is nagyobb, míg a talajnedvességgel telített terület mérete a 400 ezer hektárhoz közelít. „Ez az őszi búza vetésterületének 40 százalékát teszi ki” – érzékeltette a probléma súlyát az elnök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;