Hírek
2017. Január 24. 12:58, kedd |
Helyi
Forrás: OrientPress
Így okozhat rákot a pirítós és a burgonya
A pirítóst és a burgonyát a barna helyett csupán aranysárgára érdemes sütni, ezzel jelentősen csökkenthető a rák kialakulásának kockázata ‒ figyelmeztetnek brit élelmiszertudósok.
Ennek oka, hogy az ételek túl sokáig és túl magas hőmérsékleten történő pirítása, sütése és grillezése során akrimalid nevű káros kémiai anyag keletkezik ‒ írja a BBC.
Akrimalid számos élelmiszerben található, emellett pedig a főzési folyamat egy természetes mellékterméke. Legnagyobb mértékben a magas szénhidrát-és keményítőtartalmú ételek 120 Celsius-fok feletti főzése, sütése során keletkezik.
Emellett arra figyelmeztetnek a szakemberek, hogy a burgonyát nem szabad hűtőben tartani, ugyanis alacsony hőmérsékleten a zöldségekben megemelkedik a cukor szintje, potenciálisan megnövelve ezzel az akrimalid termelődését a főzés során.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Május 12. 19:07, vasárnap | Helyi
Egyházközségi majálisnak adott otthont a Parkerdő
Mint minden évben, idén is megrendezte majálisát az Ótemplom és a Szent István templom közössége május 11-én (szombaton).
2024. Május 12. 09:49, vasárnap | Helyi
Hírek az Ótemplomból
2024. május 12. – Urunk mennybemenetele főünnep
2024. Május 12. 09:47, vasárnap | Helyi
Hírek a Szent István templomból
2024. május 12. - URUNK MENNYBEMENETELE
2024. Május 10. 16:56, péntek | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.