Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2017. Január 24. 12:58, kedd | Helyi
Forrás: OrientPress

Így okozhat rákot a pirítós és a burgonya

Így okozhat rákot a pirítós és a burgonya

A pirítóst és a burgonyát a barna helyett csupán aranysárgára érdemes sütni, ezzel jelentősen csökkenthető a rák kialakulásának kockázata ‒ figyelmeztetnek brit élelmiszertudósok.

Ennek oka, hogy az ételek túl sokáig és túl magas hőmérsékleten történő pirítása, sütése és grillezése során akrimalid nevű káros kémiai anyag keletkezik ‒ írja a BBC.

Akrimalid számos élelmiszerben található, emellett pedig a főzési folyamat egy természetes mellékterméke. Legnagyobb mértékben a magas szénhidrát-és keményítőtartalmú ételek 120 Celsius-fok feletti főzése, sütése során keletkezik.

Emellett arra figyelmeztetnek a szakemberek, hogy a burgonyát nem szabad hűtőben tartani, ugyanis alacsony hőmérsékleten a zöldségekben megemelkedik a cukor szintje, potenciálisan megnövelve ezzel az akrimalid termelődését a főzés során.

Címkék: akrimalid, piritós, rák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 19:07, vasárnap | Helyi

Egyházközségi majálisnak adott otthont a Parkerdő

Mint minden évben, idén is megrendezte majálisát az Ótemplom és a Szent István templom közössége május 11-én (szombaton).

2024. Május 12. 09:49, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 12. – Urunk mennybemenetele főünnep

2024. Május 12. 09:47, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 12. - URUNK MENNYBEMENETELE

2024. Május 10. 16:56, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.