Hírek
2017. Január 24. 12:58, kedd |
Helyi
Forrás: OrientPress
Így okozhat rákot a pirítós és a burgonya
A pirítóst és a burgonyát a barna helyett csupán aranysárgára érdemes sütni, ezzel jelentősen csökkenthető a rák kialakulásának kockázata ‒ figyelmeztetnek brit élelmiszertudósok.
Ennek oka, hogy az ételek túl sokáig és túl magas hőmérsékleten történő pirítása, sütése és grillezése során akrimalid nevű káros kémiai anyag keletkezik ‒ írja a BBC.
Akrimalid számos élelmiszerben található, emellett pedig a főzési folyamat egy természetes mellékterméke. Legnagyobb mértékben a magas szénhidrát-és keményítőtartalmú ételek 120 Celsius-fok feletti főzése, sütése során keletkezik.
Emellett arra figyelmeztetnek a szakemberek, hogy a burgonyát nem szabad hűtőben tartani, ugyanis alacsony hőmérsékleten a zöldségekben megemelkedik a cukor szintje, potenciálisan megnövelve ezzel az akrimalid termelődését a főzés során.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Október 31. 10:54, péntek | Helyi
Emléktábla a Dr. Táby-féle iskola egykori tanítói és diákjai tiszteletére
2025. november 12-én, szerdán 13 órakor ünnepélyes keretek között avatják fel a Dr. Táby-féle iskola tanítói és diákjai emlékére készült emléktáblát.
2025. Október 30. 15:23, csütörtök | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.
2025. Október 30. 09:59, csütörtök | Helyi
A kiskunfélegyházi rendőrök elektromos roller tolvajt keresnek
A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság nyomozói az állampolgárok segítségét kérik egy lopás ügyében.
2025. Október 30. 08:27, csütörtök | Helyi
Igazoltatásból dílerfogás Kiskunfélegyházán
Fiatalok utaztak abban az autóban, amelyet a rendőrök megállítottak – az egyik utasnál jelentős mennyiségű kábítószert találtak.
