Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. December 05. 11:49, hétfő | Helyi
Forrás: hirado.hu

Így törölheti magát az internetről – vagy mégsem

Így törölheti magát az internetről – vagy mégsem

Az internet nem felejt – szakértők szerint ez alaptétel a digitális világban. Egyre nagyobb a digitális lábnyomunk, ami komoly veszélyt rejt.

Ráadásul a felhasználók egy jelentős része a biztonságra sem figyel oda. Két svéd informatikus most egy olyan alkalmazással állt elő, amivel elméletileg törölhetjük magunkat az internetről.

A szakértők már azt is számolják, hogy mekkora lábnyomot hagyunk magunk után a virtuális térben.

Lájkolás, hozzászólás, bejelölés, fénykép- és videómegosztás, blogolás – csak néhány olyan tevékenység, amellyel rengeteg információmorzsát hagyunk magunk után. Az adatbázisok nagyon sok adatot tárolnak rólunk, amelyek bármikor összeállhatnak.

Van, aki úgy gondolja, ha megszünteti profilját egy oldalon, azzal háttérbe vonulhat, és visszaszerezheti inkognitóját. Ez azonban súlyos tévedés, ugyanis a profil megszüntetésével az adatok ugyanúgy megmaradnak a háttérben.

A Facebook olyan jogosítványokat kap az oldalra való feltöltéssel, amit nem tudunk visszavonni, hangsúlyozta Kormos Zoltán internetjogász. Ha valaki például megosztotta egy fotónkat, akkor már nincs lehetőségünk arra, hogy visszavegyük a közlés jogát, a kép örök időkre kint lehet az interneten.

Tudta, hogy mit engedett meg a Twitternek?
A Twitter szolgáltatási szerződésének elfogadásával pedig a felhasználók engedélyt adnak arra, hogy az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára minden twitet elmentsen.

Kormos Zoltán azt javasolja, magánemberként is legyünk óvatosak, de még inkább, ha pedig üzleti célra kívánjuk használni ezeket az oldalakat, legalább a szerződések kivonatát olvassuk el.

A Deseat.me lenne a megoldás?

Két svéd szoftverfejlesztő, Wille Dahlbo és Linus Unnebäck Deseat.me néven egy új alkalmazást fejlesztett, s azt ígérik, alig néhány kattintással törölhetjük magunkat szolgáltatásokból.

Az alkalmazás lényege, hogy végigpásztázza, milyen oldalakon vagyunk regisztrálva, majd ezekről megjelenít egy listát, amelyen kiválaszthatjuk, melyikből szeretnénk törölni magunkat, és melyiket tartanánk meg.

Ha törölnénk magunkat, akkor a megfelelő linkre kattintva a szolgáltatás az adott oldal leiratkozási felületére visz, és innen már csak néhány kattintás, hogy töröljük ottani fiókunkat.

Valószínűleg a Deseat.me sem talál meg mindent, de így is könnyebb dolgunk van, mint egyenként kikeresni az összes oldalt, ráadásul feldobhat olyan fiókokat is, amelyekre évekkel ezelőtt regisztráltunk, de már régen nem használjuk, talán már el is felejtettük, hogy valaha jártunk ott.

A Deseat.me szolgáltatás igénybevételének azonban feltétele, hogy engedélyezzük az általunk használt oldalakhoz, a levelezésünkhöz, az üzeneteinkhez történő hozzáférést – a Google politikájának és titkosságának betartásával.

A szolgáltatóknak nem érdeke

Keleti Arthur, a Kibervédelmi Összefogás alapítója szerint a Deseat.me alkalmazás nem oldja meg a problémát. Valóban hasznos lenne, ha néhány gombnyomással le tudnánk radírozni magunkat azokról az oldalakról, amelyeket nem használunk, de ehhez megint valakinek betekintést kell engedünk a levelezésünkbe. Az alkalmazás ugyanis a Google fiókra van felfűzve.

A szakember hangsúlyozta: azoknak a szolgáltatóknak, akiknek valaha odaadtuk az adatainkat, egyáltalán nem áll érdekében, hogy töröljenek bennünket az adatbázisukból, a jövőben ugyanis ebből fognak élni.

Ahhoz, hogy valaki tökéletesen megszüntesse egy fiókját, az összes másolatról, minden egyes mentésről törölni kellene az adatait, amely igen nagy technológiai kihívás, még ha nem lehetetlen is, csak éppen nem érdeke szolgáltatóknak.

A szolgáltatók mellett pedig az államoknak is érdeke, hogy a felhasználók online jelenlétét rögzítsék, mert soha nem lehet tudni, mikor lesz ez hasznos. Ezek az információk ugyanis nagyon sokat segíthetnek egy esetleges nyomozáskor, bűncselekmény felderítésekor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA